SJC laat de koploper alsnog ontsnappen

Joris Zandbergen
Noordwijk

Druppels op een gloeiende plaat hadden het moeten zijn, de doelpunten van JOS/Watergraafsmeer. In plaats daarvan werden het treffers die SJC twee punten kostten.

De Noordwijkse hoofdklasser had het volle pond best goed kunnen gebruiken, en kon daar gezien het spelbeeld ook het meeste aanspraak op maken. Wie voorafgaand aan het duel aan de Lageweg niet de ranglijst tot zich had genomen, had nooit bevroed dat de bezoekers uit Amsterdam bovenaan stonden en SJC in het rechterrijtje. De Noordwijkers maakten op hun eigen veld de dienst uit. ,,We hebben laten zien dat we minimaal gelijkwaardig aan de koploper waren’’, zei trainer Kees Zethof. Met ’minimaal gelijkwaardig’ was de oefenmeester nog voorzichtig. Eigenlijk was de nieuwkomer in de hoofdklasse gewoon beter dan de oude club van Rinus Michels.

Het begon al na elf minuten, toen Timo Ruigrok met een mooie vrije trap SJC op 1-0 zette. Terwijl JOS/Watergraafsmeer nooit echt gevaarlijk werd, deelde de thuisclub af en toe een speldenprik uit. Al hadden de Noordwijkers al in de eerste helft meer afstand kunnen nemen als zij minder slordig tewerk waren gegaan. Wel had SJC pech dat de Amsterdamse doelman Colby Harmon in grote vorm stak, bijvoorbeeld toen David Verweij in de 41ste minuut mooi op doel kopte.

Maar het was vooral na rust dat het elftal van Zethof, waar Dandy Steenvoorden al in de eerste helft geblesseerd uitviel, zowel de meeste indruk maakte als de grootste kansen liet liggen. Alleen Martijn Walter kreeg nog een keer de bal voorbij Harmon, toen hij in de 55ste minuut oog in oog met de JOS-keeper kwam. SJC leek op rozen te zitten. De bezoekers moesten meer naar voren gaan spelen en de Noordwijkers vonden en gebruikten de ruimte.

Scoren deden ze alleen niet, en dan zegt die oude voetbalwaarheid dat de treffers in zo’n geval aan de andere kant van het veld vallen. Uit een scrimmage voor het doel van Kevin Schelvis scoorde JOS inderdaad, en even zag je de twijfel toeslaan bij SJC. ,,Het doelpunt kwam op een psychologisch lastig moment’’, sprak Zethof. Zijn team was even van slag, maar hervond zich weer.

Toch bleef een derde treffer voor SJC uit. En wat doet dan een ploeg die de drie punten hard nodig heeft? Die trekt zich een beetje terug en hoopt dat de gelijkmaker voorkomen kan worden. ,,Je legt ook zo veel energie in zo’n wedstrijd, en voorkomt niet iedere lange bal’’, nam Zethof zijn spelers nadrukkelijk in bescherming. In plaats van loon naar werken werd het voor SJC het loon van een korte periode van angst. Het team liep in de slotfase achteruit, en had de pech dat het een keer een bal niet weg kreeg. Richmond Bossman maakte in blessuretijd gelijk.

,,Ik zei op de bank al dat we minimaal een punt hadden’’, zei Zethof. ,,Iedereen zei drie, maar het houdt pas op als de bus van de tegenstander het dorp verlaat. Vandaag hadden we drie punten moeten hebben. Die komen straks vanzelf.’’ Als SJC zo doorspeelt, krijgt de trainer nog vaak gelijk.

SJC:Schelvis; Sloos, Verweij, Van Duyn, Bosma, Van Heijningen, Walter, Ruigrok, Tamimy, Van Dijk, Steenvoorden (36. Goosen).

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.