Meeuwenduo teistert Katwijk

Zo nu en dan zijn ook mannen de dupe.© Archieffoto ANP/Robert Vos

Alieke Hoogenboom
Katwijk

Een jonge toerist loopt nietsvermoedend met een broodje door de Badstraat in Katwijk aan Zee. Vrouwtjesmeeuw Bonnie ziet haar aankomen en maakt contactgeluiden naar haar compagnon. Mannetjesmeeuw Clyde houdt het tafereel nauwlettend in de gaten en wacht totdat hij zijn slag kan slaan.

Stap voor stap beschrijft adviesbureau Van der Helm Milieubeheer in het onderzoeksrapport naar de meeuwenoverlast in Katwijk, de tactiek van de twee rovende zilvermeeuwen. Door gekleurde ringen om de poten vast te maken, hebben onderzoekers in 2015 het jachtgedrag van het gevaarlijke stel kunnen volgen.

De werkwijze van het meeuwenduo, zoals beschreven in het rapport, lijkt te zijn gebaseerd op het script van de Hollywoodfilm over het rondtrekkende roverskoppel uit 1967. Met één verschil: het plaats delict is niet half Amerika, maar een Katwijkse winkelstraat.

De gevederde evenknie van Clyde, door de onderzoekers ’AJ’ genoemd, reageert op het geluidsignaal van zijn gevleugelde partner Bonnie, ook wel ’A1’. Hij volgt de passant onopvallend - het liefst van achteren via de lage lantaarnpalen - en probeert het gezichtsveld van de voorbijganger te ontwijken.

Slim als Clyde is, doet ’ie vervolgens niets als een passant hem aankijkt. Maar wanneer hij niet wordt opgemerkt, vliegt hij van achteren over de schouder van het slachtoffer en mikt op het eten in zijn handen. Van schrik laat de prooi het eten vallen. Dan komt Bonnie in actie en grijpt - ’veelal met assistentie van AJ’ - het voedsel van de grond. Vervolgens peuzelen ze hun buit op een van de daken in de omgeving op.

Denk niet dat ze dit bij iedereen durven te doen. ’De keuze van de slachtoffers van dit duo lijkt wel overwogen’, staat in het verslag. ’Het betreft veelal vrouwen en jonge kinderen’. De twee meeuwen vallen in het hoogseizoen soms wel drie keer in een uur aan. Slechts dertien meldingen kwamen binnen.

Het onderzoeksbureau schrijft: ’De primaire reactie op een meeuwenaanval is schrik, maar dit maakte bij het grootste gedeelte van de mensen plaats voor een lach’ [...] ’Kinderen moeten nog al eens getroost worden door de meer begrijpende ouder’.

De steeds terugkerende vogels afschieten, is in verband met de Flora- en faunawet geen optie. De meeuw is een beschermde vogel. Pas wanneer ze een gevaar zijn voor de volksgezondheid - bijvoorbeeld doordat uitwerpselen drinkwater en voedsel besmetten - wordt overwogen ze gevangen te nemen.

Vorig jaar kwamen in totaal 151 overlastmeldingen binnen. Het gaat vooral om gebrek aan nachtrust door het gekrijs, luchtkokers die verstopt raken, eigendommen die onder worden gepoept, nesten op de daken en eten dat wordt afgepakt. Preventieve maatregelen zoals het onderdompelen of rapen van eieren en broedplaatsen ongeschikt maken, blijken effectief. De boodschap van het onderzoeksbureau aan Katwijk is vooral: zet deze aanpak door.

Er zijn ook aandachtspunten. De inzet van een roofvogel in het centrum verdrijft de meeuwen uit dat gebied, maar daardoor ervaren bewoners in de wijken er omheen juist meer overlast. Ook zouden meer inwoners de daken van de huizen ongeschikt moeten maken.

Op dinsdag 16 februari is er om 20.00 uur een inloopavond over de meeuwenproblematiek op het gemeentehuis in Katwijk. Het volledige onderzoeksrapport staat op de website van de gemeente Katwijk.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.