Dodelijk noodlot na een dag werken op het land in Noordwijkerhout

Het wrak van de Opel Karl waarin de vijf Polen zaten wordt opgetakeld.© Foto Michel van Bergen

Koen van Eijk
Noordwijkerhout

De vijf jonge Poolse slachtoffers van het ongeval op de N203 tussen Castricum en Uitgeest waren woensdagavond op weg van hun werk bij een bollenbedrijf in Noordwijkerhout naar hun verblijfplaats in Limmen.

Drie van de vijf kwamen om het leven: twee 21-jarige vrouwen en een 23-jarige man. Een 20-jarige en een 21-jarige man liggen nog ernstig gewond in het ziekenhuis.

Lees hier: Slachtoffers N203 waren twintigers, duo uit Limmen nog in ziekenhuis

De Opel Karl waarin de Polen zaten kwam woensdagavond frontaal in botsing met een vrachtwagen, bestuurd door een Duitse chauffeur (41). De politie heeft hem verhoord en gisteren in vrijheid gesteld.

De politie onderzoekt de toedracht en geeft daarover nog geen informatie. Op foto’s is te zien dat de vrachtwagen op het fietspad langs zijn eigen weghelft, richting Uitgeest, tot stilstand is gekomen. Ook remsporen van de vrachtwagen op de weg geven dat aan.

Dat zou betekenen dat de Opel op de verkeerde weghelft is terechtgekomen. De politiewoordvoerder geeft daar ’geen commentaar’ op.

De vijf Polen werkten voor uitzendbureau Flexible Human Resources in Noordwijkerhout. Daar hadden ze woensdag op het land gewerkt. Ed de Groot van dat bedrijf laat weten ’helemaal kapot’ te zijn van het nieuws. ,,Het enige waar we nu mee bezig zijn, is met de zwaargewonden en de nabestaanden.’’

Volgens de informatie die het uitzendbureau heeft bereikt zullen de twee gewonde mannen ’na een lang genezingsproces weer helemaal gezond kunnen worden’.

De N203 staat al jaren bekend als onveilig. Een enquête van de ANWB uit 2014 wees deze provinciale weg tussen Heiloo en Zaanstad aan als de onveiligste weg van Noord-Holland.

Onder meer vanwege de drukte en het pal naast de weg gelegen fietspad. Ook de inritten bij Castricum werden als onveilig beschouwd.

Renovatie

In 2015 vond een grootschalige renovatie plaats van de weg op het gevaarlijkste deel - tussen Uitgeest en Castricum. Dat moest de weg veiliger maken.

Zo kwam er bij een van de gevaarlijke inritten een invoegstrook en werden grastegels langs de weg geplaatst die bestuurders door hevig gehobbel aangeven dat ze in de berm rijden.

Volgens omwonenden is de weg nog steeds bloedlink. Boeren die hun erf op moeten, zijn vaak bevreesd te worden geramd door achteropkomend verkeer. ,,Ik maak de gekste dingen mee’’, zegt een van hen.

,,Zo stond ik voorgesorteerd om links af te slaan. Er stopten drie auto’s achter me, maar de vierde reed het hele rijtje en mij zo voorbij. Ze rijden hier als gekken terwijl het door flauwe bochten onoverzichtelijker is dan je denkt.’’

Ook de Castricumse politiek is de onveiligheid niet ontgaan. Een verzoek van de gemeenteraad om een rotonde werd door de provincie afgewezen. Verkeerswethouder Marcel Steeman heeft herhaaldelijk om extra maatregelen gevraagd, ook na de renovatie.

,,Het zou gemonitord worden. Maar daarna bleef het stil.’’ Bij de provincie was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.