Drie kandidaten dingen naar plaats nummer 1 op CDA-lijst Leiden

Lijsttrekkersverkiezing CDA Leiden.

Lijsttrekkersverkiezing CDA Leiden.© Foto Sebastiaan van der Lubben

Sebastiaan van der Lubben
Leiden

Twee uit de gemeenteraad, een van uit de ‘stad’. CDA Leiden maakt zich op voor een unieke lijsttrekkersverkiezing. Nooit eerder was die eer aan de leden. Joost Bleijie, Roeland Storm en Patrick Meijer (hij komt terug, als het aan de leden ligt) willen stemmen winnen. Woensdag stelden ze zich voor aan bijna dertig leden in een warme ijshal.

Joost Bleijie heeft een crossmediale presentatie. Zijn filmpje loopt naadloos over in zestig foto’s waarin hij zich in hoog tempo voorstelt aan de zaal. Bleijie is een Leidenaar, inmiddels de zestiende generatie.

,,In Den Haag gebeurt niks, er zijn geen grote thema’s in deze stad. Deze gemeenteraadsverkiezing gaat dus over naamsbekendheid. Wie spreekt de Leidse bek?”, vraagt hij retorisch.

Niet stil

Het moge duidelijk zijn. De wortels van Bleijie gaan diep: hij studeerde er geschiedenis, na een kort uitstapje naar Rotterdam, en was voorzitter van studentenvereniging Augustinus. Bleijie is ervaring, het sociale gezicht van de partij met oog voor wijken, veiligheid en sociale samenhang.

Meijer was de afgelopen vier jaar ,,aan de slag in de stad”. Hij nam in 2014 afscheid van de Leidse politiek toen Jan Jaap de Haan wethouder wilde blijven, maar het CDA niet terug kwam in de coalitie.

Maar, hij zat niet stil. Hij verwierf fondsen en was coach. Meijer wil de ,,bondgenoot zijn in de Leidse politiek voor mantelzorgers, vrijwilligers en verenigingen”. Hij wil ook terugkomen omdat hij ,,ontplofte” vanwege het voorgenomen. besluit Van het college, december vorig jaar, om de ijshal te sluiten.

,,Ze namen als enige zelf geld mee en organiseerden zichzelf. Dit college zei toen ‘Barst’. Ik wil pal voor hen staan.”

Populair noch sulletje

Roeland Storm, ten slotte, wil “een leider zijn die voor de troepen uitloopt en met de mensen optrekt”. Zorg, veiligheid, groen en speelruimten zijn Storms belangrijkste punten. Storm had als enige van de kandidaten aanmoedigingen van CDA-leden. Vier leden gaven nu al hun steun aan ,,Stem Storm”.

De kandidaten gaan 21 juni direct met elkaar in debat. Dinsdag was een kort voorstelrondje. ,,Ik was vroeger niet populair in de klas, noch het sulletje. Ik zat ertussen en verbond.” Storm neemt zijn ervaring als agent mee naar de politiek: optreden als het moet, begrip waar nodig.

Geen debat

De overlap is groot, verschillen zijn er in accenten. Storm is verbinder, maar weet ook criminelen op hun nummer te zetten. ,,Mensen die er doorheen zitten en overvallers van dat omaatje.”

Meijer is campaigners pur sang: hij was de strateeg van Monica Keijzer die nipt verloor van de huidige partijleider Sybrand Buma. Een goede campagne is nodig, aldus Meijer, om nieuwe kiezers te trekken. Bleijie is zijn hele leven lang in gesprek met de Leidenaar - want ,,daarom gaat het bij deze verkiezing”.

Het is aan de CDA-leden om daar chocolade van te maken. Wie dat nu nog niet kan, heeft op 21 juni nog een kans: dan gaan de heren (geen enkele vrouw) met elkaar in debat.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.