Adviescommissie: De Kooi is monument

Annet van Aarsen a.van.aarsen@hollandmediacombinatie.nl
Leiden

Het ziet er naar uit dat het hart van de Leidse arbeiderswijk De Kooi niet gesloopt gaat worden. Na een hoorzitting van de adviescommissie cultuurhistorie eerder deze week, die duidelijk liet doorschemeren dat de zogeheten Centrale Blokken een cultuurhistorisch monument zijn en een beschermde status moeten krijgen, broedt woningcorporatie De Sleutels op een nieuw plan voor de 127 woningen.

Directeur Gerda van den Berg van De Sleutels: „Het is een ingewikkelde puzzel, die we snel en goed moeten oplossen. We moeten daarbij twee belangen in het oog houden. Niet alleen het belang van de cultuurhistorie maar ook het belang van volkshuisvesting. Er wonen hier mensen in huizen die kwalitatief onder de maat zijn. Er zijn bewoners die het er helemaal mee gehad hebben. Niets doen is geen optie.”

De Sleutels koos in juni nog ’definitief’ voor sloop en nieuwbouw, in plaats van voor ingrijpende renovatie waarvoor de woningcorporatie in 2009 met bewoners en gemeente harde afspraken maakte. Sloop lijkt inmiddels een gepasseerd station, weet Van den Berg. „Als het college van burgemeester en wethouders het advies van de commissie overneemt, dan is nieuwbouw geen reële optie meer.”

Het advies van de commissie is nog niet geschreven. Dat komt waarschijnlijk over een week gereed. Maar duidelijk is dat de adviescommissie cultuurhistorie veel belang hecht aan de woningen als geheel, als stedenbouwkundig ensemble.

De wijk is een belangrijk Leids voorbeeld van sociale woningbouw. Het aanzicht van de wijk is het beschermen waard, maar de mogelijkheid om bijvoorbeeld de gevels te laten staan en de woningen daarachter opnieuw op te bouwen, is wel een optie. Zo’n idee opperde bijvoorbeeld de Historische Vereniging Oud Leiden eerder dit jaar.

Oud Leiden

Oud Leiden had, net als de Stichting Behoud de Oude Kooi, Erfgoedvereniging Heemschut en Het Cuypersgenootschap, een aanvraag bij de gemeente ingediend om het hart van de wijk en nog een paar andere blokken aan te wijzen als gemeentelijk monument. Eerder was die stap niet gezet omdat Oud Leiden dacht dat er goede afspraken lagen over renovatie.

Arie de Jong van de commissie onbeschermd erfgoed van de Historische Vereniging Oud Leiden is erg blij met de meest recente ontwikkelingen.

„De adviescommissie was heel positief over de kwaliteiten van deze mooie arbeiderswijk. Ze zijn met een delegatie de hele wijk door gegaan. Hoe ze er mee omgaan, geeft veel vertrouwen”, zegt hij. „Daarnaast zie ik nu ook bereidheid bij De Sleutels om er uit te willen komen. Ik denk dat we nu met zijn allen als volwassen mensen bezig zijn om een oplossing te bedenken. Ik denk: het komt wel goed.”

Ook de bewonerscommissies De Kooi meldt dat De Sleutels weer in gesprek wil. Deze groep die de belangen van de huurders vertegenwoordigt en vindt dat de oude afspraken moeten worden uitgevoerd, ging fel in verzet tegen de sloopplannen van de woningcorporatie.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.