Ultimatum vakbonden aan AkzoNobel

© ANP

UTRECHT

Vakbonden FNV en CNV hebben AkzoNobel een ultimatum gesteld. Het bedrijf heeft tot vrijdag 18.00 uur de tijd om tegemoet te komen aan de eisen voor een betere cao en een bijstorting in het pensioenfonds.

Als de onderneming niet ingaat op het ultimatum, zullen er op korte termijn op een flink aantal locaties stakingen plaatsvinden, zegt FNV-bestuurder Erik de Vries.

AkzoNobel heeft een fabriek in Sassenheim. Ook daar willen werknemers gaan staken.

Lees hier: Staking bij AkzoNobel Sassenheim start binnenkort

Voor de nieuwe tweejarige cao eisen de bonden een loonsverhoging van 3,5 procent per jaar, een eenmalige uitkering van 2500 euro en afspraken over duurzame inzetbaarheid.

In juni verwierpen medewerkers van AkzoNobel een eindbod van het bedrijf, dat onverwacht en zonder cao-overleg werd neergelegd.

Het bestaande sociale plan moet worden verlengd tot 2022 en voor de werknemers van het verkochte bedrijfsonderdeel Specialty Chemicals moet er een werkgarantie komen voor vijf jaar.

Voor indexeringen van de pensioenen is volgens de bonden eenmalig een bedrag van 400 miljoen euro nodig.

Zij vinden dat het bedrijf dit kan betalen met de miljarden van de verkoop van de divisie Specialty Chemicals. ,,Het is nu aan AkzoNobel om te bewijzen dat ze hun belangrijke stakeholders, hun eigen personeel, serieus nemen. De tijd tikt'', aldus De Vries.

Volgens CNV-bestuurder Arthur Bot lijken acties bij het concern vrijwel onafwendbaar. ,,AkzoNobel meldt steeds wat er niet kan en niet wat er wel mogelijk is. En uiteindelijk probeert de directie vakbondsleden van niet-leden te scheiden in onprettige jij-bakstijl.''

AkzoNobel liet weten het ultimatum te bestuderen, maar zei het opmerkelijk te vinden dat er nu voor het eerst een tegenvoorstel voor de cao is ontvangen.

Verder stelt AkzoNobel dat de eis voor de pensioenen onmogelijk is vanwege huidige regelgeving. Daarnaast is AkzoNobel een bedrijf dat niet alleen actief is in Nederland maar ook rekening moet houden met werknemers in het buitenland, aldus een woordvoerder.

De nieuwe cao moet gelden voor 4000 werknemers van AkzoNobel in Nederland. Het bedrijf heeft vestigingen in Delfzijl, Wapenveld, Hengelo, Arnhem, Sassenheim en Rotterdam.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.