Liever meer dan minder Leidse zebrapaden

Loman Leefmans
Leiden

Het aantal zebrapaden in Leiden neemt zienderogen af. Dat verbaast de raadsfracties van SP en PvdA, die er juist meer van willen hebben.

De twee partijen twijfelen niet aan de deskundigheid van de Leidse verkeersambtenaren die steeds vaker zebra’s inruilen voor zogeheten kanalisatiestroken - een met stippellijnen gemarkeerde oversteek. Maar SP en PvdA roepen wel op om voortaan, als ook de ambtenaren twijfelen, er toch gewoon voor een zebrapad wordt gekozen. ,,Want ik wil liever meer dan minder zebrapaden’’, aldus SP-voorman Julian van der Kraats.

Als er een echt zebrapad ligt, zijn de regels duidelijk: voetgangers hebben voorrang. Omdat er ook plaatsen zijn waar het handiger is dat auto’s en bussen voorrang krijgen, daarvoor zijn kanalisatiestroken bedoeld. Verkeerswethouder Robert Strijk (D66) geeft de toekomstige Centrumroute als voorbeeld. Die wordt aangelegd om vooral het gemotoriseerde verkeer beter en sneller te laten doorstromen in Leiden. Dan helpt het niet als er zebrapaden liggen. ,,En dat geldt ook voor enkele andere doorgaande wegen’’, aldus Strijk.

Van der Kraats is het daar niet mee oneens, maar hij merkt dat bij kanalisatiestroken zowel voetgangers als automobilisten vaak niet weten wie van de twee voorrang heeft op de ander. ,,Het geeft verwarring en daardoor ontstaan gevaarlijke situaties.’’ Hij gaat daarom een motie opstellen waarin staat dat zebra’s voorrang krijgen op oversteekstroken.

De naam ’zebrapad’ werkt ook in de Leidse raad soms nog op de lachspieren. ,,Wij steunen het voorstel want als Partij voor de Dieren kunnen nooit tegen zebra’s zijn’’, aldus woordvoerster Martine van Schaik van de PvdD. En Walter van Peijpe van de GroenLinks weet dat de witte strepen van de zebrapaden bij het Noordeinde grotendeels zijn afgesleten. ,,Die moeten beter worden onderhouden. Misschien kan mevrouw Van Schaik mij vertellen wat voor dier daar nu ligt.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.