Bedrijf uit Leiden werkt aan vaccin tegen ebola

Kelly van Hal

In Leiden wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een vaccin tegen het ebolavirus. Het Financieele Dagblad schrijft vrijdag dat het vaccin zich nog in de preklinische fase bevindt, maar dat de data er veelbelovend uitzien. Het middel is al op apen getest.

Biotechbedrijf Crucell verwacht het middel eind 2015 of begin 2016 op mensen te kunnen testen. Het ebolavirus is vaak dodelijk. Tot nu toe zijn meer dan 1700 mensen besmet geraakt in West-Afrikaanse landen als Liberia, Guinee en Sierra Leone. Van hen zijn er 932 overleden.

Het virus gaat gepaard met in- en uitwendige bloedingen en zeer hoge koorts. In vijftig tot negentig procent van de gevallen leidt ebola tot de dood.

Nederlanders in West-Afrika worden van vanwege de snelle verspreiding van het virus dringend opgeroepen zich te registreren bij de ambassade. Dat liet het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag weten. De ambassades willen vanwege de nijpende situatie contact houden met alle Nederlanders in de landen.

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) maakte donderdag ook bekend een half miljoen euro vrij te maken om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het geld wordt uitgekeerd aan hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.