Stad staakt verzet tegen wet

Sebastiaan van der Lubben stadsredactie@leidschdagblad.nl
Leiden

Het Leidse college van burgemeester en wethouders staakt zijn verzet tegen de Wet open overheid, waarover de Eerste Kamer zich nog moet uitspreken. Het stadsbestuur trekt haar bezwaren in op aandringen van een meerderheid van de gemeenteraad.

Mailtjes, nota’s, notities, alles wat een ambtenaar of bestuurders aan het papier toevertrouwen, is in principe openbaar. En een nieuwe wet, de Wet open overheid, moet die openbaarheid nog beter garanderen. En daar heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG), ook namens Leiden, grote moeite mee. De nieuwe wet is duur en een inbreuk op de ’privacy’ van ambtenaren en bestuurders, stelt de VNG.

Een meerderheid van de Leidse gemeenteraad, onder leiding van GroenLinks en D66, riep het stadsbestuur echter op om het verzet tegen de nieuwe wet te staken en te breken met de VNG-lobby ertegen. Dat leverde nog wat discussie op, maar het stadsbestuur heeft zijn knopen geteld. Het college stuurde een brief aan de Eerste Kamer, die de wet nog moet behandelen. Daarin spreken burgemeester en wethouders zich nu uit voor de wet.

„Een overwinning”, reageert Jeffrey van Haaster (D66). Het college had grote moeite met de wet omdat die, meer dan haar voorganger Wet openbaarheid bestuur (Wob), ook het proces voor een besluit openbreekt. En daar was het D66 en GroenLinks nu precies om te doen. Van Haaster: „Het gaat erom dat burgers en raadsleden beter kunnen controleren welke belangen zich hebben gemeld.” Waardoor de kwaliteit en transparantie van de democratie sterk wordt verbeterd.

Aan de steun voor de wet verbindt Leiden wel een belangrijke voorwaarde: de kosten die uit de wet voortvloeien, moet het rijk betalen. Dat vindt Van Haaster ook. „De rek is uit de ambtelijke organisatie, deze taak kan er niet zomaar bij.” Dus moet er geld bij om de extra administratieve kosten te kunnen dekken.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.