Wijkvoorzitter verbijsterd over nieuwe horecazaken

Zomers tafereel met gevulde terrassen aan de Nieuwe Rijn.© Archieffoto: Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

Langs de Nieuwe Rijn in Leiden moet niet nog meer horeca komen en de terrastijden moeten ’s avond niet langer worden. Dat stelt Jaap van Meijgaarden, voorzitter van wijkvereniging Pancras West, in een brief aan het stadsbestuur.

Van Meijgaarden is verbijsterd. Het is nog maar een korte tijd geleden dat uitdrukkelijk paal en per werd gesteld aan de uitbreiding van het aantal cafés en restaurants bij Nieuwe Rijn en Boommarkt. ’Na een uitgebreid onderzoek door het bureau Van Spronsen en Partners besloot de gemeente dat de grens van horeca op de Nieuwe Rijn was bereikt. Verdere groei zou ten koste gaan van de daar nog aanwezige detailhandel’, schrijft Van Meijgaarden.

Toch stelde horecawethouder Robert Strijk (D66) eerder deze week voor om vijf extra gelegenheden toe te staan op de Nieuwe Rijn. Dat doet hij om langdurige leegstand in een paar winkelpanden tegen te gaan. Het aantal horecazaken stijgt daardoor naar veertig procent van het totaal.

’Onbegrijpelijk vanuit een oogpunt van betrouwbare overheid’, oordeelt Van Meijgaarden die de winkeliersvereniging in de binnenstad en de lokale horecabond op dit punt aan zijn kant weet.

Ook het D66-voorstel om terrassen op en rond de Nieuwe Rijn wat langer open te laten op warme zomerdagen, vindt geen genade in de ogen van de wijkvoorzitter. Hij wil juist een beperking van de openingstijden omdat buurtbewoners veel last hebben van het lawaai vanaf de uitspanningen. Van Meijgaarden wil bij wijkbewoners polsen naar hun actiebereidheid.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.