Leidse Reddingsbrigade: eeuw in de strijd tegen verdrinking

Twee vrijwilligers van de Leidse Reddingsbrigade in 2014, voor de Zijlpoort.© Foto Susanne Moerkerk

Michiel Smit
Leiden

In de koude winter van 1917 zakten twee schaatsers midden in Leiden door het ijs, niemand kon de drenkelingen redden. Een van de machteloze toeschouwers, F. C. Verhoef, besloot daarop om in 1918 de Leidse Reddingsbrigade (LRB) op te richten.

Diezelfde brigade viert zaterdag haar honderdste verjaardag. Volgens de Leidse ’lifeguard’ Pieter Naber (32) is het daarmee een van de oudste reddingsbrigades van het land. „De landelijke reddingsbrigade is slechts een jaartje ouder.”

De LRB, die zaterdag een jubileumreceptie geeft, is steevast aanwezig bij grote Leidse evenementen en is zelfs oproepbaar bij landelijke rampen. Desondanks weten veel Leidenaars niet van het bestaan van de reddingsbrigade, aldus Naber. „Wat doen jullie dan?” hoort hij vaak.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De meesten denken bij reddingszwemmers meteen aan de kustwacht, die veel meer in het zicht staat dan de LRB. De Leidse hulpverleners zorgen ervoor dat de binnenwateren ook bewaakt worden, hiervoor hebben ze drie boten en 80 vrijwilligers.

Zwemles

De reddingsbrigade in Leiden heeft maar liefst 550 leden, die terecht kunnen in hun clubhuis ’De Klos’. „Het mooie aan onze brigade is dat de mensen zo divers zijn. Je vindt hier alle leeftijden en beroepen. Sommige leden zetten zich hun leven lang in”, vertelt Naber.

(Reddings)zwemles is altijd een prioriteit geweest, zegt Naber. „Verdrinking is doodsoorzaak nummer één voor kinderen tot de vijf, we vinden het belangrijk om ze zo snel mogelijk te leren zwemmen.’’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Daarom geven de vrijwilligers in samenwerking met Zwemschool Leiden zwemles. Behalve de A, B en C diploma’s kunnen cursisten (kinderen en volwassenen) reddingscertificaten halen.

Zo kunnen ze ’life saver’ of ’life guard’ worden. Ze moeten eerst leren om zichzelf te redden, ook met warme kleding aan. Daarna leren de hulpverleners in spe om anderen in veiligheid te brengen.

Rampentaak

De brigade is aanwezig bij evenementen op en rond het water, zoals de Peurbakkentocht en de Lakenfeesten.

„Afgelopen week waren we nog bij de zwemwedstrijd in de Witte Singel. Met zulk warm weer denkt niemand aan het gevaar van onderkoeling, maar het water was nog erg koud. De bibberende mensen met paarse lippen hebben we dekentjes gegeven”, zegt Naber.

Verder is de LRB elk weekend bij de zeilwedstrijden op de Kaag. „We grijpen in als er onweer ontstaat bij een zeilwedstrijd, de zeilers halen we dan snel van het water.”

Behalve het toezicht bij evenementen is de LRB ook beschikbaar bij calamiteiten. „De LRB heeft een landelijke ’rampentaak’. Als ergens de dijken doorbreken, worden we opgeroepen. Zelf zit ik ook in dat team. De laatste keer dat dat gebeurde was in de jaren ’90 in Limburg. Gelukkig gebeurt het dus niet vaak”.,

De honderdste verjaardag viert de LRB het hele jaar door met activiteiten zoals een ’kidsdag’ en barbecues. De reddingsbrigade gaat volgens Naber met enthousiasme de volgende 100 jaar tegemoet.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.