Lakenhal koopt laatste doek Jan Wolkers

Leiden

De Lakenhal heeft het laatste grote schilderij van Jan Wolkers gekocht. Dat heeft museumdirecteur Meta Knol bekendgemaakt bij de presentatie van het boek 'Stad van verf'.

,,Het is een heel bijzonder werk'', zegt Meta Knol. ,,Het is het allerlaatste schilderij dat Jan Wolkers in zijn leven heeft voltooid. Zijn apotheose.''

In het boek 'Stad van verf' is het ook het allerlaatste schilderij dat schrijver Onno Blom bespreekt. Hij legt 25 werken uit de roemruchte Leidse kunsthistorie onder de loep. De verhalen verschenen deels eerder in het Leidsch Dagblad.

'Het grote gele doek', zoals het schilderij officieel heet, stond op de ezel in zijn atelier ten tijde van het overlijden van Jan Wolkers. Het kleurgebruik is volgens Onno Blom geïnspireerd op de tint van de herfstbladeren van de tulpenboom. ,,Die boom stond op Texel tegen zijn atelier aan. Hij had een stekje meegenomen uit de Leidse Hortus.''

Museumdirecteur Meta Knol beschouwt het als een sleutelwerk in het oeuvre van Wolkers. ,,Daarom hoort het thuis in de collectie van De Lakenhal.''  'Het grote gele doek' blijft in elk geval tot het einde van het jaar voor het publiek te zien in De Lakenhal.

Meer nieuws uit Regio

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.