De pilaren van het Meelpakhuis worden zichtbaar

Fase 2 van de Meelfabriek.
© Impression Studio Akkerhuis
Ab van der Wiel en wethouder Paul Laudie in het Meelpakhuis.
© Foto Hielco Kuipers
1/2
Leiden

De ’wokkel’ in het Meelpakhuis, zegt Meelfabriek-eigenaar Ab van der Wiel: ’die houden we in ere’. Om de voormalige transportbaan voor meelzakken komt straks, als het monumentale gebouw wordt omgebouwd tot ’lofts’, het trappenhuis.

Architect Bart Akkerhuis heeft de laatste tijd veel werk gemaakt van het ontwerp van fase 2 voor de Meelfabriek: onder andere het silogebouw en het Meelpakhuis. De plannen worden dinsdag besproken in de welstands- en monumentencommissie. Ten opzichte van de eerste ontwerpen zijn er veel veranderingen doorgevoerd.

Pilaren

Ab van der Wiel is erg trots op hoe het Meelpakhuis (links op de impressie bij dit verhaal) gaat worden. ,,Bij een monument als de Westergasfabriek in Amsterdam gaat het om de gevels’’, zegt hij. ,,Maar bij de Meelfabriek zijn de dragende constructies monumentaal. In het Meelpakhuis zijn dat de betonnen pilaren.’’ Om die zichtbaar te maken, bedacht de architect dat de gevel van het Meelpakhuis wordt weggehaald. De buitenwand - van glas - komt dan achter de buitenste rij pilaren te staan. Zo is voor het eerst vanaf buiten het bijzondere karakter van dit gebouw waar te nemen. Bovenop het gebouw komen een paar etages nieuwbouw. Vergelijkbaar met de plannen voor het Molengebouw en het Riffellokaal die nu in fase 1 onder handen worden genomen. Het werk aan deze stalen gebouwen wordt in de loop van 2019 afgerond. De oplevering van de Singeltoren - nieuwbouw naast het directiekantoor - is medio 2020 gepland.

Het Meelpakhuis - drie appartementen per etage - is nog niet in de verkoop. ,,Ik wil eerst zicht hebben op de vergunning’’, zegt Van der Wiel. Hij denkt dat de bouwwerkzaamheden voor fase 2 in 2019 beginnen.

Ook de plannen voor Hotel de Meel-fabriek - in het silogebouw - zijn inmiddels een stuk verder. In eerste instantie was hier plek voor bijna 90 kamers, nu komen er bijna 110.

Zwembad

Het verschil is ontstaan doordat in de plannen wellnesscentrum Azzurro is verhuisd van het centrale silogebouw - waar het hotel komt - naar het noordelijke silogebouw (uiterst rechts op de impressie). Het zwembad komt meteen naast het silogebouw onder een lichte dakconstructie. ,,Vanuit het zwembad is er mooi uitzicht op het water van de Zijlsingel’’, aldus Van der Wiel.

Hogere segment

Wethouder Paul Laudy, die zich in de Meelfabriek liet bijpraten over de laatste stand van zaken, is onder de indruk. ,,Het is heel belangrijk, dat er hier na al die jaren gebouwd wordt. Ik ben blij dat het nu eindelijk aan het gebeuren is’’, verklaart hij. ,,We hebben in Leiden keihard woningen nodig. En er zijn weinig plekken waar voor het hogere segment gebouwd wordt, terwijl er veel vraag is. En het is goed nieuws dat dit industrieel erfgoed op deze manier behouden blijft en ook toegankelijk wordt.’’

De bouwwerkzaamheden op het terrein zijn inmiddels te volgen via webcam.nl/bouw/leiden/meelfabriek. Momenteel is de bouw van de appartementen voor Duwo bij de Waardgracht in beeld.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.