26ste editie Jazz aan de Plazz

© Archieffoto

Mira Vink
Nieuwkoop

Wat ooit begon als cultureel cadeau van de Rotaryclub Nieuwkoop aan de gemeenschap groeide uit tot een jaarlijks evenement. Komende zaterdag is alweer de zesentwintigste editie van Jazz aan de Plazz aan de Nieuwkoopse plassen.

Gert Achterveld is samen met Hilda Smit verantwoordelijk voor de muzikale omlijsting van de avond. Vorig jaar was het optreden van saxofonist Benjamin Herman met zijn band New Cool Collective zo’n groot succes dat ze besloten de muzikant dit jaar weer te vragen. Dit keer speelt hij samen met zanger en pianist Daniël von Piekartz op het podium aan het water bij restaurant Tijsterman.

Verjongen

Volgens muziekliefhebber Achterveld is het belangrijk om artiesten te boeken die ook de jongere generatie van Nieuwkoop aanspreken. Voor inspiratie luistert hij veel verschillende soorten jazz en houdt hij youtube in de gaten. Dit jaar koos hij voor Ntjam Rosie en de jonge Scarlet Mae. Rosie maakt soul en jazz, leerde zichzelf gitaar spelen en heeft een optreden bij De Wereld Draai Door op haar naam staan. Scarlett Mae vult zaterdag het restaurant naar het podium met akoestische jazz en pop. De organisatoren hopen op zevenhonderd bezoekers. Willem Tijsterman, uitbater van het restaurant kan zich de eerste jaren van Jazz aan de Plazz nog herinneren. ,,Het eerste jaar was rustig, maar het derde jaar kwam er een bekende band, Deep River Quartet. Toen waren er wel 1400 mensen. Er moesten zelfs mensen tegen worden gehouden.’’

Aangepast zeilen

Elk jaar wordt het feest gesponsord door  een vijftigtal bedrijven, vooral uit de regio. De opbrengst gaat rechtstreeks naar twee goede doelen, die elk jaar worden uitgekozen. Vorig jaar zorgde de organisatie bijvoorbeeld voor achttien nieuwe AED Defibrillators in Nieuwkoop. Volgens Kees Wijberg, secretaris van de Rotaryclub, is er dit jaar gekozen voor twee zichtbare doelen in de buurt. De helft van de opbrengst gaat naar ’Sailability’. Deze stichting zorgt ervoor dat mensen met een handicap bij verschillende jachthavens terecht kunnen om aangepast te leren zeilen. Met het deel van de opbrengst van Jazz aan de Plazz voor Sailability hoopt Wijberg een aangepaste boot te kunnen bekostigen.

Hooischuur

De andere helft van de opbrengst gaat naar de kinderboerderij in Nieuwkoop. Daar is behoefte aan een hooischoor voor het hooi dat nu moeilijk bereikbaar ligt opgeslagen op een zolderkamer. ,,We betalen in natura, dat wil zeggen dat de kinderboerderij aangeeft waar de hooischuur moet komen. En dan laten wij de schuur daar bouwen’’, vertelt Wijberg.

Volgens de mannen is het evenement echt een ’ons kent ons gebeuren’. ,,De mensen uit Nieuwkoop komen om elkaar te ontmoeten, ook mensen die verhuisd zijn komen even terug voor een avond’’, vertelt Achterveld. ,,Maar vorig jaar waren er ook veel onbekende gezichten. Mensen die speciaal voor Benjamin Herman kwamen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.