Pappen en nathouden in Van der Veldstraat Lisse

Ed Olivier bollenstreek@leidschdagblad.nl
Lisse

Het wordt pappen en nathouden in de Lissese Van der Veldstraat. Omdat er geen gegarandeerde oplossingen zijn voor de zomerse wateroverlast kiest een meerderheid van de gemeenteraad voor aankoop, sloop en nieuwbouw van twintig woningen in het midden van de straat.

’Herontwikkeling’, zoals de gemeente Lisse dat liever formuleert zal echter jaren in beslag nemen. Voor de korte termijn wordt er daarom op het naastgelegen parkeerterrein van winkelcentrum Blokhuis (Meer en Houtplein) een bassin ingegraven van 220 kubieke meter. Dit retentiebassin kost 836.000 euro en is statistisch berekend op het overtollige water van een zomerbui die om de twee jaar valt.

In de Van der Veldstraat zijn in 2007 al verbeteringsmaatregelen aan de riolering uitgevoerd. Deze operatie kostte toen 626.000 euro. Het probleem is dat de straat op het laagste punt van Lisse ligt. Rond de straat is alles hoger gebouwd; het is eigenlijk de riolering van de omliggende straten die niet meer op haar taak is berekend.

Vanwege de aanhoudende wateroverlast heeft de gemeenteraad in 2013 al besloten om aanvullende maatregelen uit te voeren. Nieuwe stortbuien in de zomers van 2014 en 2015 hebben ervoor gezorgd dat de plannen niet werden uitgevoerd, maar herzien.

Een raadsmeerderheid wil nu zowel herontwikkelen als een retentiebassin realiseren: ’een politieke oplossing voor een technisch probleem’. De partijen verwachten van de bewoners zelf echter ook de nodige actie. SGP/ChristenUnie-fractievoorzitter Roeland den Breejen hamerde op de eigen verantwoordelijkheid van de huizenbezitters. ,,De gemeente is geen projectontwikkelaar en ook niet als enige verantwoordelijk. We moeten samen zoeken naar een oplossing’’, zei hij.

Ad van Zelst (Nieuw Lisse) dacht aan een regeling waarbij de bewoners hun huis eerst te koop aanbieden aan de gemeente, als ze weg willen. ,,Op den duur wordt de gemeente dan eigenaar van de woningen.”

Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis gaat een voorstel uitwerken, waarin de individuele bewoners ook een rapport van hun huis krijgen met de bouwkundige maatregelen die ze zelf kunnen nemen.

De raad ging niet in op het voorstel van Jacqueline van Dooren (D66) om een plan te maken voor de noodopvang van bewoners als de huizen weer onderlopen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.