Miljoenen extra voor jeugdhulp

Erna Straatsmae.straatsma@hollandmediacombinatie.nl
Leiden

Gemeenten in de regio Holland Rijnland trekken tien miljoen euro extra uit voor jeugdhulp. Dat geld is bestemd voor het wegwerken van oplopende wachtlijsten.

Veel zorgaanbieders in de Leidse regio, Duin- en Bollenstreek en Rijn- en Veenstreek zijn al door hun budget voor 2016 heen. Dat leidt tot cliëntenstops en oplopende wachtlijsten.

De problemen doen zich meer voor bij Horizon, Pluryn Hoenderloo, de William Schrikker Stichting, Curium, Rivierduinen, Virenze en de Opvoedpoli. Het gaat om wachttijden van zes tot negen maanden.

De veertien gemeenten in Holland Rijnland moeten dit jaar drie miljoen euro extra uittrekken. Daarnaast pleit het regiobestuur voor een buffer van nog eens zeven miljoen euro, voor de komende drie jaar.

De oplopende wachtlijsten zijn het gevolg van een toenemende vraag naar hulp, in combinatie met lagere budgetten. De vorig jaar januari geïntroduceerde ’jeugd- en gezinsteams’ in gemeenten zijn laagdrempelig en zorgen voor meer cliënten. Het budget is daarentegen met zo’n 25 procent gedaald.

Als gevolg van de financiële krapte is een aantal jeugdhulpaanbieders ’ernstige in de problemen gekomen’, zo blijkt uit stukken van Holland Rijnland.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.