BN’er bij LUMC altijd onder valse naam ingeschreven

Binnert Jan Glastra
Leiden

Bekende Nederlanders worden in het LUMC in principe ingeschreven onder een valse naam. Het is een van de maatregelen van het Leidse ziekenhuis tegen het onbevoegd inzien van patiëntendossiers. Niet de enige: net als bij het Alrijne ziekenhuis is er een hele reeks regels en plichten om een Leidse variant van de ’Barbie-kwestie’ bij het Haagse Haga ziekenhuis te voorkomen. Tientallen medewerkers keken daar zonder goede reden in het dossier van Samantha ’Barbie’ de Jong.

Beide ziekenhuizen benadrukken dat er meerdere wetten zijn die de privacy van patiënten moeten borgen. Dat zijn de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO), de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) en de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG). Werknemers tekenen bovendien een geheimhoudingsverklaring. Een dossier inkijken mag alleen als de betreffende medewerker direct (medisch of anders) bij de patiënt betrokken is, en bovendien noodzakelijk zijn. Anderen moeten eerst een reden invullen.

Het Alrijne houdt ook regelmatig trainingen over het omgaan met gevoelige gegevens. en zijn er periodieke controles. Net als bij het LUMC is bij dat soort controles te zien wie dossiers geraadpleegd heeft. Bij vermoedens van onterechte inzage stellen beide ziekenhuizen ook onderzoek in. ,,Indien na zorgvuldig onderzoek blijkt dat iemand bewust of opzettelijk de afspraken heeft geschonden, volgen maatregelen.’’, aldus het Alrijne.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.