Afpersbende voor rechter

Marieke den Boer
Alphen / Den Haag

Drie mannen en een vrouw die worden verdacht van het afpersen van talloze mensen in Alphen en omgeving moeten zich aankomende vrijdag verantwoorden voor de rechter.

Ze zouden mensen forse bedragen van tienduizend tot vijftienduizend euro hebben afgetroggeld. Bovendien worden de drie mannen ook verdacht van vrijheidsberoving, omdat zij één slachtoffer urenlang zouden hebben vastgehouden in een auto. Daarna zouden ze zijn geld en bankpas zouden hebben afgepakt.

Het gaat om twee Alphense verdachten van 33 en 32 jaar oud, een Amstelveense man van 24 en een 22-jarige vrouw uit Spijkenisse. De rechtbank trekt de hele dag uit voor de strafzaak tegen het viertal en behandelt dan ook een waslijst aan aanklachten. Van afpersingen tot doodsbedreigingen en mishandeling.

Kapot

,,We gaan je bedrijf kapot maken, we gaan jou kapot maken’’, zouden onder meer teksten zijn die het viertal zou hebben geroepen tegen een man uit Ede tijdens een ontmoeting in Vogelpark Avifauna. Ook zou één familie uit Woerdense Verlaat voor ruim tienduizend euro zijn afgeperst.

De oudste verdachte Alphenaar en de verdachte Amstelvener zouden bovendien voor ’maar’ 175 euro een slachtoffer in Ter Aar en Alphen urenlang hebben gegijzeld in een auto. ,,Je hoeft niet proberen weg te rennen, dan schieten we je neer’’, zouden ze hebben geroepen. Ten slotte wordt de vrouw van het gezelschap verdacht van chantage, door te dreigen met aangifte van een verkrachting tegen één van haar slachtoffers.

Het Openbaar Ministerie eist forse geldbedragen terug via een zogenoemde pluk-ze boete. Justitie proberen van de mannen ruim 31.000 euro, 20.000 euro en ruim vijftienduizend euro terug te vorderen.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.