MRSA-bacterie in Alrijne en Leythenrode

Operaties werden niet in Leiden maar in de vestiging in Leiderdorp gedaan.

Operaties werden niet in Leiden maar in de vestiging in Leiderdorp gedaan.

Marieta Kroft
Leiderdorp

Zeker drie patiënten van de afdeling neurologie van het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp en een aantal bewoners van het ernaast gelegen verpleeghuis Leythenrode hebben sinds zondag de MRSA-bacterie onder de leden.

Omdat de bacterie besmettelijk is, worden de patienten geisoleerd verpleegd en verzorgd. Alle andere patiënten en medewerkers worden getest. Op beide afdelingen worden voorlopig geen nieuwe patiënten opgenomen. Het bezoeken van de besmette patiënten is wel mogelijk, maar alleen onder strikte hygienische voorwaarden.

Volgens een woordvoerder komt mrsa ofwel ’ziekenhuisbacterie’ vaker voor in zorginstellingen. Voor gezonde mensen die de bacterie bij zich dragen, bestaat geen gezondheidsrisico. Mensen met een verminderde weerstand kunnen wel ziek worden. MRSA kan infecties veroorzaken, zoals een steenpuist, ontstoken huid of ontstoken wonden. Heel soms kan een bloedvergiftiging, botinfectie of longontsteking ontstaan. Het is onduidelijk hoe lang het duurt totdat er eventuele verschijnselen ontstaan. De bacterie wordt bestreden met zalf en/of een antibioticakuur.

In juni zwierf de MRSA-bacterie ook al rond in Leythenrode. Toen raakten 25 bewoners van drie afdelingen besmet. Vorig jaar raakten 37 mensen besmet en duurde het zes maanden voordat de bacterie weg was.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.