Migrainepatiënten stromen toe

Miep Smitsloo

Michel Ferrari is al decennia een trendsetter op zijn vakgebied, de behandeling van (cluster)hoofdpijn en migraine. Zijn hoofdpijnkliniek in het LUMC is de laatste maanden volop in het nieuws.

Bijvoorbeeld met de nieuwe behandeling tegen zeer ernstige vormen van clusterhoofdpijn, waarbij de patiënt een zogeheten ’neurostimulator’ in het achterhoofd geplaatst krijgt. Daardoor zouden de pijnklachten afnemen. Ook een groot onderzoek naar nieuwe migrainemedicijnen, waarmee zijn kliniek vorig najaar startte, wordt breed uitgemeten in de pers.

Waarom teistert die aandoening veel meer vrouwen dan mannen? Ook naar het antwoord op die vraag wordt driftig gezocht. Het onderzoek van zijn kliniek richt zich op de hormonale mechanismen die bij vrouwen kunnen leiden tot het optreden en verdwijnen ervan.

Ferrari was betrokken bij de ontdekking van de ’migraine-genen’ en de ontwikkeling van medicijnen die de aanvallen kunnen bekorten. Daardoor werd hij op zijn vakgebied een internationaal vooraanstaand specialist. Mede dankzij hem is de ziekte, die eeuwenlang werd afgedaan als ’aanstellerij van hysterische vrouwen’, nu geplaatst in de hoogste klasse van invaliderende ziektes. Vanuit het hele land komen steeds meer patiënten naar Leiden, in de hoop dat ze op zijn afdeling in het LUMC iets voor hen kunnen betekenen.

Op zijn 61-ste heeft de Leidse professor nog altijd die missie: het leveren van een bijdrage aan het ontrafelen van het mysterie van deze hersenziekten, die het leven van veel landgenoten, maar ook het maatschappelijk leven gigantisch ontwricht.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.