Geluksfactor speelt grote rol bij Rijnsburgse Boys

Hielke Biemond
Rijnsburg

Vraag trainer Niek Oosterlee hoe het komt dat Rijnsburgse Boys - geheel tegen de traditie van de afgelopen jaren in - zo goed aan de competitie begonnen is en je krijgt een eerlijk antwoord: Geluk speelt een grote rol. Zaterdag was het niet anders. De Rijnsburgers redden in de slotfase nog een punt tegen Barendrecht: 4-4.

Het zijn dus vertekende cijfers. In de laatste drie seizoenen in de topklasse haalde Rijnsburgse Boys in de eerste vijf wedstrijden lang niet zoveel punten als dit seizoen. De Uien sprokkelden al tien punten bij elkaar, alleen in de jaargangen 2010/11 en 2011/12 waren dat er meer (11).

Rijnsburgse Boys boekte vorige week al een gelukkige zege op Capelle (2-1) en mocht ook zaterdag de handen dichtknijpen met een punt tegen Barendrecht. Het was zo’n wedstrijd waarvoor de term knotsgek is bedacht. De toeschouwers waanden zich bij een actiefilm die vanaf de eerste achtervolgingsscene vol vaart zat.

Barendrecht verzuimde om al in de eerste helft afstand te nemen van Rijnsburgse Boys. Paal en lat stonden meerdere treffers in de weg. De Rijnsburgers kwamen na 0-1 (fout Nick Kuipers) van Melvin Winterberg razendsnel op een voorsprong door prima goals van Jeroen Hessing en Resham Sardar.

Rijnsburgse Boys wist ook in het begin van de tweede helft geen raad met de speelwijze van Barendrecht, dat alle gelegenheid kreeg om de 3-2 binnen te werken. Doelman Richard van Nieuwkoop kon een schotje van Winterberg niet klemmen, waarna Daniël Esajas kon scoren. Toen rechtsback Tim Eekman tien minuten voor tijd ook voor de 4-2 zorgde, leek het pleit beslecht.

Er volgde echter een krankzinnige slotfase. Oosterlee vond met het inbrengen van Martin van Eeuwijk en Joost Leonard de sleutel tot succes. Eerst was het Danny van der Vijver die de aansluitingstreffer maakte en in de 85ste minuut tikte invaller Jeffrey Koemans de 4-4 binnen. Hessing was na prachtig voorbereidend werk van Van Eeuwijk zelfs nog dicht bij de winnende treffer, maar dat was te veel eer geweest.

Oosterlee zag ook dat het voetballend niet goed was en prees de vechtlust van zijn team. ,,Een ding wat de ploeg goed heeft gedaan is dat ze erin zijn blijven geloven. Ze hebben niet het koppie laten hangen. Dat toont karakter.’’

De oefenmeester prees de invalbeurten van Van Eeuwijk en Leonard. ,,We hebben vandaag kunnen zien dat zij de ploeg heel veel extra kunnen geven. De breedte van de selectie bepaalt hoe ver je komt.’’

Volgens Oosterlee heeft het duo zelf in de hand of ze spoedig terugkeren in de basis. ,,Als je heel erg goed bent en je maakt het verschil, speel je. Je stelt jezelf op. Je weet dat je hier concurrentie hebt. Als je dat niet wilt, dan moet je naar een andere ploeg gaan.’’

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop; Gielisse, Hessing, Troost, Kuipers; Sardar (65. Van Eeuwijk), Celen, Van der Vijver; Wijks (70. Koemans), Ignacio en Vlug (65. Leonard).

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.