’Waterkwaliteit bij Dorpsweide niet altijd goed’

© Foto gemeente Katwijk

Alieke Hoogenboom
Valkenburg

In het water bij de Dorpsweide in woonwijk ’t Duyfrak in Valkenburg wordt veel gezwommen, maar het water voldoet lang niet altijd aan de kwaliteitsnormen om er te zwemmen. De gemeente Katwijk heeft daarom in het park vier waarschuwingsborden geplaatst om inwoners daarvan op de hoogte te brengen.

De Dorpsweide is namelijk geen officiële zwemlocatie. ’Je moet dit gebied zien als elke andere sloot in de gemeente, waarvan je ook niet weet of het water aan bepaalde eisen voldoet. Zwemmen is bij wet niet verboden, maar wordt wel afgeraden’, meldt de gemeente Katwijk. Vervuild water kan bij zwemmers jeuk en darmproblemen veroorzaken. Kinderen kunnen wel gewoon spelen met de waterpomp - die bevat grondwater - of het trekpontje.

Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft het water, dat met de Oude Rijn is verbonden, in de jaren na de aanleg van het gebied in 2012 geregeld gecontroleerd. Volgens de gemeente zijn de resultaten ’heel vaak goed, maar soms ook niet’. Het hoogheemraadschap heeft dit jaar nog geen meting gedaan waarvan de uitkomst slecht was, maar Katwijk geeft aan dat dat nog wel kan gebeuren. ’Het is niet altijd duidelijk waar dat precies aan ligt en helaas is het ook niet mogelijk dit te voorkomen’.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.