60seconden: In geen Geval

60seconden: In geen Geval
Aad Rietveld
© Foto Hielco Kuipers

Nu de vuilniswagen de afvalcontainer op de Schelpenkade achterstevoren in zijn gat in de grond heeft laten zakken, zie ik dat er een grote witte sticker op zit. Ik zet mijn zak op de grond, buk en lees.

Instructie der Afvalcontainers, luidt de eerste, vetgedrukte regel.

Zie, denk ik, hier is een Leidse gemeenteambtenaar met een Duitse achtergrond aan het werk geweest. Dat zie je aan de naamvalsvorm, die in ons land bijna alleen wordt gebruikt in filmtitels zoals ’Strijd der planeten’, en aan de hoofdletter bij het zelfstandig naamwoord, ook zo’n typisch Duitse gewoonte.

De sticker zit er kennelijk al sinds 2015, zie ik, hij is gedateerd. Ik heb hem nog nooit gezien, ook niet op andere containers.

Er staat op dat het geen kunst is om afval in te leveren en te scheiden en overlast door afval te voorkomen. Die woorden beitel ik in mijn geheugen, voor de volgende keer dat ik mijn plastic afval naar de zeshonderd meter verwijderde container ga brengen.

De mooiste zin vind ik: ’Laat in geen geval uw afval naast de container staan’. Alhoewel, nooit ofte nimmer was nog mooier geweest.

Inspectie der Afvalcontainers in de wijde omgeving leert mij dat onze container de enige is met zo’n sticker. En ik dacht nog wel dat ik in een nette buurt woonde.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.