ZZ Leiden deelt de eerste tik uit

Rogier Jansen zoekt, verdedigd door Sean Cunningham, Thomas Koenis. Ross Bekkering zit op het vinkentouw om de bal te onderscheppen.

Rogier Jansen zoekt, verdedigd door Sean Cunningham, Thomas Koenis. Ross Bekkering zit op het vinkentouw om de bal te onderscheppen.© Foto Hielco Kuipers

Gertjan van Geen g.van.geen@hollandmediacombinatie.nl
Leiden

Twee weken gedwongen rust hebben Zorg en Zekerheid Leiden op het eerste gezicht geen kwaad gedaan. De Leidse basketballers wonnen zaterdag het eerste duel in de halve finale van de play-offs om het landskampioenschap - in een serie van maximaal zeven - van Groningen: 72-69.

Het werd een heerlijk duel, een gevecht zoals het hoort in de play-offs. Fysiek intens, niet altijd goed, met wisselende kansen voor beide ploegen.

De sfeer was ernaar in de volgepakte Vijf Meihal. Het Leidse publiek, sinds de titel in 2013 niet verwend met prijzen, wil meer dan alleen maar meedoen. Tegelijkertijd is er een niet te definiëren angst voor Groningen, dat de laatste twee seizoenen te sterk bleek in de halve eindstrijd. Waar die op gebaseerd is, is onduidelijk. Groningen mag dan in de competitie drie keer te sterk zijn geweest voor het team van coach Eddy Casteels, de ploeg loopt ondanks de aanwezigheid van een veelvoud aan Amerikanen ten opzichte van ZZ, niet over van kwaliteit. De aanwezige guard Lance Jeter worden buitenaardse kwaliteiten toegedicht, maar de Amerikaan is ook een mens van vlees en bloed. Zaterdag was zijn klasse sporadisch te aanschouwen. Vlak voor rust gooide hij er een verre driepunter in, zodat het gat slechts twee punten (42-40) was, maar net als in het laatste onderlinge competitieduel miste hij de laatste bal, die een verlenging op had kunnen leveren. Over het geheel genomen gingen slechts twee van zijn tien driepuntspogingen door de ring, veel te weinig om ZZ Leiden echt pijn te doen in eigen huis.

Leiden had even nodig om de roestige scharnieren van twee weken zonder wedstrijden te smeren. Het had daar zijn centerduo Thomas Koenis/Mohamed Kherrazi voor nodig. De twee wonnen de slag onder onder de borden en rondden zuiver af. Kherrazi mikte zes van zijn zeven pogingen raak, topscorer Koenis greep naast zijn 17 punten 12 rebounds.

De van Groningen overgekomen Koenis verloor op punten wellicht van zijn tegenstrever Ross Bekkering (19 punten en 17 rebounds), maar de man die met ZZ twee titels won zal daar weinig waarde aan hebben gehecht.

De voorsprong bij rust was weinig geruststellend gezien het bij tijd en wijle dramatische derde kwart waar Leiden patent op lijkt te te hebben. zaterdag was het evenwel anders. ZZ bereikte via 49-40 zijn grootste voorsprong bij 56-45. Bij de achtste wissel van leider in de wedstrijd (64-65) was dat voordeel weer tenietgedaan. In plaats van door te drukken viel nu Groningen stil. Een driepunter van Jeroen van der List (71-67) bleek beslissend. Jeter miste de laatste kans op de verlenging door de bal ver naast de ring te gooien, wat voor het publiek het sein was om de eerste polonaise in te zetten.

Dinsdag mag ZZ naar Groningen voor wedstrijd 2.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.