Oegstgeest gaat nat in rechtszaak tegen bouwer Heemlandterras

Binnert Glastra

De gemeente Oegstgeest heeft haar rechtszaak tegen Hoornveste BV (van het Wognumse Scholten), de ontwikkelaar die bouwproject Heemlandterras in Poelgeest in handen heeft, volkomen verloren. De rechtbank maakte onlangs gehakt van de gemeentelijke argumenten. Oegstgeest had de zaak zelf aangespannen om van de ontwikkelaar af te kunnen komen en met een nieuwe bouwer het project vlot te trekken.

De gemeente betichte Hoornveste, dat het bouwproject in 2009 overnam van de korte tijd later gefailleerde Janssen uit Rijpwetering, van contractbreuk. Hoornveste wist na de bouw van de eerste paar appartementenblokjes tegenover de Adriaan van Royenlaan (deelproject ’Renbaan-Noord’ van de resterende blokken onvoldoende appartementen te verkopen om te beginnen.

De crisis maakte ze vrijwel onverkoopbaar. Het project ligt sindsdien stil. De ontwikkelaar opperde het college van B en W om dan maar 23 makkelijker te verkopen eengezinswoningen te bouwen, of af te wachten tot de appartementenmarkt zou aantrekken. Ook het verlagen van ’de inmiddels exorbitante grondprijs’ zou volgens Hoornveste helpen het project vlot te trekken.

Fabelen

De gemeente wilde er niets van weten (al onderzocht zij zelf in 2011 ook al beter verkoopbare alternatieven) en sleepte Hoornveste vorig jaar voor de rechter. Daar betoogde zij dat Hoornveste zich niet aan de afspraken hield, en zoals contractueel was vastgelegd, de grond van de gemeente moest overnemen. En wel met een inflatiecorrectie van 6 procent. De rechter verwees dat verweer naar het rijk der fabelen: in het contract staat dat Hoornveste daartoe pas verplicht als 70 procent verkocht is. Een uiterste termijn is niet gesteld.

De gemeente stelde verder dat Hoornveste te laat begon met verkopen en ook op dat vlak dus in gebreke bleef. Oegstgeest probeerde de rechter ervan te overtuigen dat de ’aanvang van verkoop’ in het contract slaat op het tekenen van verkoopovereenkomsten. En niet, zoals Hoornveste stelde, op zaken als de verspreiding van verkoopbrochures, het maken van websites en het plaatsen van het project op Funda.nl. De rechtbank constateert dat vergaderverslagen duidelijk de lezing van Hoornveste onderschrijven. En dat de gemeentelijke lezing hoe niet kan kloppen: de definitieve bouwvergunning voor het project was er pas zo’n vier maanden ná het moment dat kopers volgens de gemeente hun contracten met Hoornveste moesten ondertekenen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.