Lorentzen wint, Verbij en Nuis op afstand

Kai Verbij uit Hoogmade.

Kai Verbij uit Hoogmade.© Foto EPA

ANP
CHANGCHUN

De Noorse schaatser Havard Lorentzen heeft bij het WK sprint ook de tweede 500 meter gewonnen. De olympisch kampioen op de kortste afstand zegevierde in een tijd van 34,96 seconden. Hij versloeg zijn rivaal Kjeld Nuis uit Zoeterwoude, de nummer drie van het klassement na zaterdag, in de laatste rit met ruim verschil: 35,26. Daarmee reed de Nederlander de veertiende tijd.

Titelhouder Kai Verbij uit Hoogmade moest met de elfde tijd genoegen nemen (35,16). Hij bleef tweede in het klassement. De sprinter van Team Plantina moet op de afsluitende 1000 meter 0,69 seconde goedmaken op Lorentzen. Nuis dient een marge van precies 1 seconde op de Noor te overbruggen om voor de eerste keer de wereldtitel op de sprintvierkamp te kunnen veroveren.

Lorentzen was in de aanloop naar het WK in China een paar dagen ziek. Mede daardoor kon de olympisch kampioen op de 500 meter op de eerste WK-dag relatief weinig afstand nemen van zijn (Nederlandse) concurrenten. Verbij stond op 0,15 seconde, Nuis op 0,20.

Lorentzen liet zich op de tweede 500 meter in een onderling duel met Nuis echter niet verrassen. De Noor kwam de tweede buitenbocht goed door, terwijl de Nederlander iets te geforceerd probeerde om op het laatste rechte stuk nog het verschil te maken. De finish van Nuis zag er ook een beetje verkrampt uit.

Lorentzen reed op zaterdag op de eerste 1000 meter de tweede tijd (1.09,21), achter de zegevierende Nuis (1.08,97). Verbij finishte als derde in 1.09,22. Normaal gesproken heeft Lorentzen voldoende marge om voor de eerste keer sinds 1981 namens Noorwegen de wereldtitel op de sprintvierkamp te veroveren.

„Het is heel veel, 1 seconde, maar ik ga ervoor strijden, tot de laatste centimeter.” liet Nuis bij de NOS weten. „Ik zat er na mijn 500 meter even doorheen, maar nu heb ik alweer de situatie geaccepteerd. Ik ga keihard van start en zie dan wel waar het schip strandt. Hopelijk klappen de anderen in elkaar en ik niet in de slotronde.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.