SP wil mouw passen aan Leidse pgb-schulden

Loman Leefmans
Leiden

Zorgbehoevende jongeren komen soms diep in de schulden. Dat gebeurt als hun ouders of zorginstellingen rommelen met het zogeheten persoonsgebonden budget.

Het tv-programma Monitor stelde het probleem aan de kaak, de Leidse SP wil nu bekijken of er lokaal wat aan te doen valt.

Een persoonsgebonden budget (pgb) is bedoeld om zelf hulp of zorg in te schakelen. Maar minderjarigen laten het beheer ervan vaak over aan hun ouders. Als die het niet goed bijhouden, of als zorgorganisaties sjoemelen, dan volgt een terugvordering. ’Hoe terecht is het dat minderjarigen of verstandelijk beperkten daarvan de dupe zijn?’, zo vroegen de Monitor-samenstellers zich af. En: ’Moet niet de ouder, zorgverlener of zorginstelling die nalatig is geweest verantwoordelijk worden gehouden voor deze pgb-fraude?’

De SP haakt daarop aan en vraagt nu of dergelijke problemen ook in Leiden voorkomen en als dat het geval is, wat het stadsbestuur van plan is daaraan te doen. Want de gemeente heeft de

verantwoordelijkheid voor het toekennen van pgb's. Als Leiden niet weet om hoeveel schuldgevallen het lokaal gaat, dan moet de gemeente dat uitzoeken. En mochten er Leidse jongeren worden gevonden met Pgb-schulden, dat moeten die volgens de SP worden opgeschort.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.