Namenlijst gedenknaald Warmond op komst

Anja Schrage. Archieffoto

Anja Schrage. Archieffoto

Erna Straatsma

Historische vereniging Warmelda heeft het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) gevraagd om een lijst met namen te verifiëren en eventueel aan te vullen. Het gaat om vijftien gevallenen.

Warmond is de enige Teylingse kern met een oorlogsmonument zonder namen. ,,In Sassenheim en Voorhout staan ze er keurig op’’, zegt Warmelda-voorzitter André van Noort.

,,Toen Warmond nog een zelfstandige gemeente was, zijn diverse pogingen gedaan om hier ook een naambord te krijgen. Zonder succes, want de gemeente Warmond was daar geen voorstander van. Daarna is het nooit meer opgepakt.’’

Vliegenier

De namen van alle gevallenen zijn bekend en het NIOD is gevraagd de gegevens te controleren. Het zijn geen slachtoffers van de Jodenvervolging, maar andere burgerslachtoffers. Er zitten bijvoorbeeld een paar mannen tussen die door de Arbeitseinsatz in Duitse fabrieken te werk zijn gesteld en zijn omgekomen door bombardementen.

Er zit een Warmondse vliegenier bij en burgemeester Ketelaar, die op 6 september 1944 door de Duitsers is doodgeschoten. Laatstgenoemde heeft al wel een eigen plaquette bij de Oude Toren, op de plek waar hij is vermoord.

Bang

Dat de herdenkingsplaat er alsnog komt, is voor een groot deel te danken aan Anja Schrage, voormalige bestuurslid van Warmelda. Zij heeft contact opgenomen met burgemeester Van der Stoel. ,,Ik ben er in het verleden, toen Warmond nog zelfstandig was, heel vaak mee bezig geweest. Maar dat gemeentebestuur was bang dat ze een incomplete lijst zouden publiceren, of verkeerd gespelde namen. Ik kwam daar destijds nooit doorheen. Toen Teylingen ontstond heb ik niks meer gedaan; dat gemeentebestuur staat te veraf van me. Ligt aan mij, ik heb ook geen vervoer om naar Voorhout te gaan.’’

Vreselijk

Door de komst van Van der Stoel veranderde dat. ,,Ik ken haar nog van dertig jaar geleden, van een Roze Zaterdag in Amersfoort, waar we allebei vreselijk zijn behandeld. Ik heb haar benaderd en gevraagd of ik eens over het Warmondse monument kon komen praten. En zij voelde wel voor een gedenkplaat met namen.’’

Schrage heeft het Warmondse namenlijstje met gevallenen al vele jaren op zak. ,,In het Leids jaarboekje van 1946 stond al een lijstje dat in de loop der jaren nog wat is aangevuld. Ik heb dat lijstje in mijn omgeving verspreid en het idee dat dat wel compleet is. Maar als het NIOD klaar is met een analyse willen we de namen voor de zekerheid nog een keer publiceren, voor een laatste controle.’’

Bespreken

Warmelda heeft ongeveer een maand geleden een analyse aangevraagd bij het NIOD. Van Noort: ,,Hopelijk kan het NIOD snel reageren, want de burgemeester blijft topt eind september in Teylingen.’’ Van der Stoel is waarnemend burgemeester en moet haar voorstel nog bespreken in het college van burgemeester en wethouders.

Het Warmondse oorlogsmonument staat sinds 1947 langs de Herenweg, schuin tegenover het oude gemeentehuis. Het is een tufstenen, zeven meter hoge, gedenknaald. Op een bronzen kruis op het beeld staat de tekst: ’gewijd aan hen die vielen 1940 - 1945’. Achter de naald staat een gedenkmuur waarop enkele regels staan uit het gedicht Op Nebos’ Top, van Muus Jacobse.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.