Leiden meldt zich weer voor legale wietproef

Loman Leefmans
Leiden

Leiden gaat zich melden als kandidaat voor de proef met legale wietteelt. Dat is de uitkomst van een tweegesprek tussen het raadslid Jos Oltshoorn (GroenLinks) en burgemeester Henri Lenferink. De Leidse fracties van CDA en ChristenUnie zijn tegen de inschrijving.

Begin deze maand werd duidelijk dat het nieuwe kabinet een proef wil opzetten met het legaal kweken en verkopen van softdrugs. Met als beoogd gevolg dat de criminaliteit afneemt. Het voornemen is opvallend omdat de nieuwe regeringspartijen CDA en ChristenUnie zich altijd tegen een dergelijk experiment hadden uitgesproken.

In het voorlopige plan wordt gedacht aan ongeveer zes steden waar de proef kan worden gehouden. Het regende vervolgens plaatsen die zich ervoor beschikbaar stelden, vooral uit Noord-Brabant en Limburg. Vorige week vroeg Olsthoorn zich in de gemeenteraad af waarom Leiden zich er niet voor heeft opgegeven. ,,Dat heeft Leiden wel’’, antwoordde Lenferink. Leiden heeft zich namelijk al in 2013 gemeld en daarbij duidelijk aangegeven dat als er ooit een proef wordt gehouden, de stad zich kandidaat stelt.

Olsthoorn kan zich voorstellen dat de toenmalige brief van Leiden aan het ministerie niet wordt gezien als een aanmelding voor de aanstaande wietproef. Daarom heeft Lenferink toegezegd dat hij opnieuw gaat melden dat Leiden aan het experiment wil meedoen, mocht de stad daarvoor in aanmerking komen.

In navolging van hun landelijke fracties hebben ook de Leidse vertegenwoordigers van CDA en ChristenUnie laten weten dat geen goed idee te vinden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.