Katwijk verspeelt punten op Houtrust

Nick Verwoerd
Scheveningen

Er leek voor Katwijk halverwege de ontmoeting met Scheveningen geen vuiltje aan de lucht. De ploeg leidde op dat moment dikverdiend met 1-3. Na de pauze lieten de bezoekers zich echter aftroeven door de nu agressief acterende opponent en dat kwam hen duur te staan: 3-3.

Katwijk trok op sportpark Houtrust vanaf het begin het initiatief naar zich toe. Dat leidde direct tot twee kansrijke situaties voor Donny van Oijen. Een treffer bleef uit. Die viel iets later aan de andere zijde. De eerste doelpoging van de door een reeks blessures gehavende thuisclub was meteen raak. Marvin Nieuwlaat trof vanaf de rand van het strafschopgebied de benedenhoek.

Na een kwartier vonden de op alle fronten dominerende gasten een antwoord. Stefan Stam kopte raak na een voorzet van Stefan Plat. Het Katwijkse overwicht leidde tien minuten later tot een voorsprong, met dank aan Scheveninger Leroy Resodihardjo. De middenvelder speelde Robert Susan aan, die gelijk Marciano Mengerink bediende. De spits profiteerde van een vrije doorgang en omspeelde goalie Sven Wolsheimer vakkundig: 1-2. Vlak erna kopte Michiel van Dam, die in de basiself Paul de Lange verving, tegen de lat.

In de 36e minuut ontstaken Katwijk-aanhangers oranje fakkels als eerbetoon aan de onlangs op 36-jarige leeftijd overleden Rob Berkhey, een trouwe supporter. Uitgerekend in dezelfde minuut scoorde Mengerink 1-3. Hij werd in stelling gebracht door de ver uitgelopen Wolsheimer en schoot de bal van afstand in het lege doel. Opnieuw een presentje dus. Met die stand brak de rust aan.

Katwijk leek op rozen te zitten. ,,Na de vroege achterstand rechtten we de rug en hadden we volledige controle. We speelden in de eerste helft prima”, blikte Mengerink terug. Na de doelwisseling veranderde het spelbeeld evenwel totaal. ,,Wij speelden met veel invallers en voor rust leek het alsof onze jongens er daardoor zelf niet in geloofden. Maar strijd moet je altijd leveren. En dat hebben we in de tweede helft knap gedaan”, meende Scheveningen-coach John Blok.

Zijn team, dat voor rust mat oogde, toonde nu volop agressie in de duels en daarbij gaf Katwijk vaak niet thuis. Een flink overwicht voor de thuisclub was het gevolg. De toegenomen dadendrang sorteerde ook effect: Nieuwlaat verzilverde een voorzet van Wesley Goeman: 2-3. Omdat Katwijk bij tegenstoten verzuimde de wedstrijd te beslissen, bleef de thuisclub jagen op de gelijkmaker. En die kwam er.

Nadat Katwijk-doelman Atam Koroglu tot driemaal toe invaller Jaouad  El Karicha van een doelpunt had afgehouden, was hij in de slotfase kansloos bij een van richting veranderd schot van Kevin Gomez Nieto: 3-3. Katwijk-coach Dick Schreuder baalde ervan: ,,Voor rust voerden we de tactiek met passie en agressie uit en ging het heel goed. We wisten wel dat ze na de pauze zouden komen, dus wilden wij vroeg druk zetten. Maar dat gebeurde niet. Tja, en als de passie er dan niet is heb je ook niets aan je tactiek.”

Scheveningen – Katwijk 3-3 (1-3). 6. Nieuwlaat 1-0, 16. Stam 1-1, 24. Mengerink 1-2, 36. Mengerink 1-3, 58. Nieuwlaat 2-3, 84. Gomez Nieto 3-3. Scheidsrechter: Bronsvoort. Toeschouwers: 1200.

Katwijk: Koroglu, Hamdi (56. Bolck), Van Dam, Stam, De Jel, Plat (87. Aalders), Van Noord, Susan, Sanchez Angulo (74. Olsthoorn), Mengerink, Van Oijen.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.