Historicus en verzetsheld Schöffer overleden

Ivo Schöffer, historicus en verzetsheld. Foto KNAW

Redactie Leidsch Dagblad
Leiden

Emeritus hoogleraar geschiedenis Ivo Schöffer is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Leiden. Schöffer werd bekend door zijn studies naar het nationaal-socialisme.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Schöffer actief in het verzet, vooral met de hulp aan joden. Hij beheerde een studentenhuis in Amsterdam, waar joden ondergedoken zaten. Het gezin Schöffer ontving hiervoor de onderscheiding van Yad Vashem.

De vooraanstaande historicus studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en begon daar zijn wetenschappelijke loopbaan. Eind jaren vijftig gaf hij enkele jaren les in Australië. In 1961 werd hij hoogleraar vaderlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

Schöffer was eind jaren zeventig voorzitter van de Menten-commissie. Die onderzocht de zaak rond de oorlogsmisdadiger Pieter Menten, een affaire die de toenmalige minister van justitie Van Agt in het nauw dreef.

De historicus nam het initiatief voor het Biografisch Woordenboek van Nederland en was secretaris van het Tijdschrift voor Geschiedenis. Hij was de promotor van de bekende historici Hans Blom en Cees Fasseur.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.