Noordwijk laat punten liggen in amusante derby tegen Ter Leede

Noordwijker Denzel James was zaterdag een plaag voor Ben van der Lans.

Noordwijker Denzel James was zaterdag een plaag voor Ben van der Lans.© Foto Hielco Kuipers

Gertjan van Geen
Sassenheim

Het was een uitgelezen kans om een statement te maken en de concurrentie al vroeg echt in de achtervolging te dwingen, maar Noordwijk hield door een late goal van Ter Leede zaterdag slechts een punt over aan de hoofdklasse-ontmoeting in Sassenheim.

Onderschat de mentale kracht van Ter Leede niet en overschat de kwaliteit van Noordwijk om een wedstrijd over de streep te trekken, als dat nodig is, ook niet. Het had er zaterdag alle schijn van dat de koploper zijn lesje geleerd had van vorig jaar. Toen kreeg het, terwijl het de koppositie naderde, Ter Leede op bezoek en had het de titel in het vizier. Een 2-0 voorsprong bij rust was niet voldoende. In blessuretijd drukten de Sassenheimers de 2-3 binnen en namen ze drie punten mee. Weg laatste titelkans.

Ook zaterdag zocht Noordwijk met een 2-0 voorsprong de kleedkamer op. Tjeerd Westdijk en Martijn Le Congé scoorden (met het nodige geluk), waar de ploeg van trainer Henk Wisman via Jeffrey Bok eigenlijk binnen het kwartier de leiding had moeten menen. De middenvelder die later op de middag nog zo’n belangrijke rol zou gaan spelen trof Mustafa Amezrine op zijn weg. ,,Misschien had ik erlangs moeten gaan, maar ik wilde hem in de korte hoek prikken’’, sprak Bok.

Omdat Ian van Otterloo vlak na rust ook al niet koel bleef in de een-op-een met de Noordwijk-keeper (naast), leek het ’zo’n wedstrijd’ te worden waarin de aanstaande kampioen aan het werk is gezien.

Weigerde de thuisploeg in eerste instantie aan te haken, Noordwijk kreeg het niet voor elkaar de score uit te bouwen. Thomas Reynaers joeg een panklare voorzet van Denzel James - de linksbuiten passeerde Ben van er Lans een aantal maal op snelheid alsof hij er niet stond - en Rob Zandbergen kreeg bijna een eigen doelpunt op zijn naam na weer een actie van de aalvlugge James.

Tien minuten later stond de wedstrijd op zijn kop. Eerst volleerde invaller Niels van Veen op het randje van buitenspel de bal uit een vrije trap binnen en daarna zette de van FC Rijnvogels overgekomen spits de aanval op waaruit Jeffrey Bok de 2-2 binnenschoot.

Daarop dreigde het opnieuw zo’n middag te worden voor het team van trainer Kees Zethof, die met de maximale buit en zonder tegendoelpunt naar de Roodemolen was getogen. Een andere invaller, Nick van Staveren, dacht daar anders over. Hij kopte de bal uit een corner steenhard achter keeper Laszlo Sandor. De goaltjesdief, overgekomen van Hillegom, zag zichzelf al uitgebreid gefêteerd worden. ,,Ik dacht de winnende gemaakt te hebben. Het was een bevrijding, want ik had nog niet gescoord en nog niet veel gespeeld. Zuur dat die 3-3 nog valt. Maar dat zijn de voetbalwetten, hè? Als je hem zelf niet maakt...’’

Hoe anders stond Bok er na afloop bij. Hij had wel het gevoel had dat hij de winnende had gemaakt. In een laatste slotoffensief bleef de bal hangen in het Noordwijkse strafschopgebied. Bok pikte hem op en invaller Raymond Manuputty stuitte hem onreglementair. ,,Ik sta bovenaan het lijstje’’, zei Bok, die een andere voetbalwet negeerde: niet de strafschop nemen, die je zelf veroorzaakt hebt. Hij faalde niet: 3-3.

Zethof was geenszins bedrukt in zijn analyse. Hij had best genoten van het middagje vol doelpunten en leuk voetbal. ,,Ik ben trainer, maar ook toeschouwer en heb allemaal aspecten gezien die bij een derby horen. We wilden het even te mooi doen, maar soms moet je een bal gewoon weg rammen. We doen een hoop dingen goed, maar er kunnen genoeg dingen beter.’’

Ter Leede: Sando, Van der Lans (74. Sonha), Kraaijvanger, Zandbergen, Mouchih (74. Robertson), Bok, Verplancke, Van Otterloo, Zwetsloot, Dingjan, De Kruys (46. Van Veen).

Noordwijk: Amezrine, Ten Hoope, Van der Neut, Overvliet, Brocker, Reynaers, Le Congé, Hoogerwaard (76. De Roode), James (81. Manuputty), Wendt, Westdijk (68. Van Staveren).

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.