’Nieuwbouw op Gat van Palace in 2017’

Peter van der Hulst
Noordwijk

Bever Holding gaat in 2017 bouwen in Noordwijk. Dan wordt begonnen met het Gat van Palace en het aangrenzende Esplanade aan de Parallel Boulevard. ,,Alles is klaar. De tekeningen zijn voorhanden. Het is vergunbaar’’, zei de advocaat van de projectontwikkelaar donderdag voor de Haagse rechtbank.

Pas sinds kort is sprake van dooi in de jarenlange ijzige verhoudingen tussen Bever Holding en de gemeente Noordwijk. Hoewel beide partijen sinds enige tijd weer met elkaar praten over bouwactiviteiten, lijkt de gemeente nog niet van zins de druk op grootaandeelhouder van Bever, Ronnie van de Putte, te verlichten. Noordwijk vindt dat hij de bouwput, nu nog het enige stoffelijke bewijs van het appartementencomplex Esplanade, netjes moet opruimen. Bever ging tegen dat dwangbevel in beroep en kreeg op aandringen van de rechter uitstel.

Weghalen van de damwand zou de projectontwikkelaar voor extra kosten plaatsen en dat zou zonde zijn als op korte termijn kan worden gebouwd. ,,Het is een kwestie van indienen van de omgevingsvergunning, maar we willen eerst de verhoudingen normaliseren. Bever heeft meerdere posities in Noordwijk. We willen komen tot een integraal plan’’, zei de raadsman in aanwezigheid van Bever-directeur Hein van der Ploeg. Er zou worden gesproken over hoeveel bebouwing op welke plek mag komen. Bever heeft in Noordwijk toplocaties in handen. Naast het Gat van Palace zijn dat onder meer de bebouwing aan het Vuurtorenplein en percelen aan de Zeereep.

Bever Holding krijgt nog tot uiterlijk 1 juni de tijd om concrete afspraken te maken over bouwplannen in Noordwijk. Tot die tijd schort de gemeente het dwangbevel op om de bouwput van het voormalige project Esplanade op te ruimen. Die afspraak werd overeengekomen na een indringend beroep van bestuursrechter Frenkel.

De rechter wees naar de sterk gewijzigde verhoudingen van de afgelopen maanden. Zo heeft Bever Holding een partner gevonden in VolkerWessels. ,,Er is een nieuwe ster aan het firmament, er zijn nieuwe plannen en nieuwe besprekingen. Ik begrijp best dat er in het verleden vervelende dingen zijn gebeurd en dat er een lege bouwput is, maar is er niet de ruimte om de zaken eerst nader met elkaar te overleggen’’, wilde Frenkel weten.

Ze liet daarbij doorschemeren dat de door de gemeente gewenste maatregelen bij de bouwput mogelijk voor gevaar zouden kunnen zorgen. Noordwijk wil dat de schutting wordt verwijderd, de damwand tot 15 centimeter onder straatniveau wordt gebracht, de put wordt opgevuld en bestraat. De damwand hoeft niet helemaal weg, want dat zou tot verzakkingen kunnen leiden en dus gevaarlijke situaties voor omliggende bebouwing.

Gevaar voor belendende percelen ontstaat sowieso liet de raadsman van Bever doorschemeren. Bij het inkorten van de damwand, moeten steunbalken worden verwijderd, waardoor de constructie te slap wordt. Beide partijen schermden met rapporten van deskundigen.

Maar waarom risico’s op schade en het verder verstoren van de verhoudingen tussen Bever en Noordwijk nemen, als er gepraat kan worden, liet Frenkel duidelijk blijken. Na een korte schorsing van de zaak was uitstel een feit.

De druk blijft daarmee op de ketel staan. Aan Bever Holding is het de taak om de gemeente Noordwijk te overtuigen dat het op de toplocaties in de badplaats eindelijk wil gaan bouwen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.