Mysterie ontrafelen in Rijksmuseum van Oudheden

In de escaperoom moeten bezoekers op zoek naar allerlei aanwijzingen.

In de escaperoom moeten bezoekers op zoek naar allerlei aanwijzingen.© Foto Hielco Kuipers

Theo de With
Leiden

Naast de Taffeh-tempel in het Rijksmuseum van Oudheden is een tweede bouwsel verrezen. Op het eerste oog lijkt het een grote houten kist, waarin museumobjecten worden vervoerd. Maar hier geldt: schijn bedriegt.

De box van vier bij vijf meter herbergt een escaperoom. Het is deze zomer een extra attractie in het museum aan het Leidse Rapenburg. ,,In de zomer richten we ons altijd nadrukkelijk op gezinnen en kinderen’’, zegt directeur Wim Weijland. ,,Jonge volwassenen zijn wat lastiger binnen te krijgen. We hopen dat de escaperoom ze kan verleiden toch eens naar het museum te komen. Hopelijk wordt hun nieuwsgierigheid gewekt.’’

Hype

Escaperooms zijn momenteel een hype in Nederland. Als paddenstoelen schieten ze uit de grond. Leiden heeft er ook al een aantal, onder meer in het Kruithuisje en in de Meelfabriek.

Deze nieuwe escaperoom is op maat gemaakt voor het Rijksmuseum van Oudheden. Er zijn zelfs echte objecten uit de museumcollectie gebruikt. ,,Ze liggen in vitrines’’, stelt museumdirecteur Wim Weijland gerust. ,,Geen zorgen over de veiligheid.’’

Toegankelijk

Joerie van Sister en Marc van Hasselt hebben de escaperoom bedacht. ,,We hebben een subsidie van de provincie Zuid-Holland gekregen’’, vertellen ze. ,,Ze wil daarmee archeologie voor een groter publiek toegankelijk maken.’’

De bezoekers van de escaperoom duiken namelijk in de wereld van de archeologie. Wie reserveert voor een bezoek aan de escaperoom krijgt vooraf via de mail krantenknipsels toegestuurd. Ze gaan over spectaculaire opgravingen in Delft, Vlaardingen en Alphen aan den Rijn, een autobrand op de N11 en een overlijdensbericht.

Na een korte inleiding zwaait de deur van de escaperoom open en mogen we zelf gaan proberen het mysterie te ontrafelen. De bedenkers drukken ons op het hart om niet te veel geheimen te verklappen. Dat doen we uiteraard niet. In de bovenmaatse transportkist valt als eerste een skelet op. Als we verder rondkijken, zien we vitrines met opgegraven voorwerpen, een computerscherm, een schoolbord, scherven van Delfts blauwe tegeltjes en een kast die hermetisch op slot zit.

Klok

Onze groep lukt het niet om binnen drie kwartier het raadsel op te lossen. De klok tikt de tijd genadeloos weg. Waarschijnlijk speelt het gebrek aan ervaring met escaperooms ons parten. Het duurt erg lang voordat we ook maar een begin van de oplossing hebben. ,,Waar zijn we eigenlijk naar op zoek’’, roept iemand wanhopig na twintig minuten.

,,Jullie waren goed op weg’’, zegt Marc van Hasselt achteraf. ,,Een andere groep proefpersonen is het wel gelukt.’’

De escaperoom is geschikt voor groepen van twee tot zeven personen. Een ticket voor de hele groep kost 99 euro doordeweeks en 109 euro in het weekend. Dat is inclusief entree voor het Rijksmuseum van Oudheden. De escaperoom blijft tot en met 3 september staan.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.