Cameratoezicht op illegaal verkeer in Breestraat

Loman Leefmans
Leiden

Leiden overweegt kentekencamera’s op te stellen aan beide uiteinden van de Breestraat. Die registreren, zoals de naam al doet vermoeden, de kentekens van alle passerende voertuigen. De camera’s vormen een wapen in de strijd tegen auto’s en vrachtverkeer die illegaal door de winkelstraat rijden.

Dat antwoordt het stadsbestuur op schriftelijke vragen van GroenLinks. Fractieleden van die partij, en van de PvdA, ontdekten dat regelmatig busjes en vrachtwagens rondrijden op de Haarlemmerstraat, buiten de zogeheten venstertijden. Het ging in veel gevallen om de bevoorrading van winkels en om pakjesbezorgers, ná 11.00 uur.

Jarenlang voorkwamen beweegbare paaltjes aan de uiteinden van de Haarlemmerstraat dat, maar sinds de winkelstraat helemaal opnieuw is ingericht, zijn die verdwenen. Niet alleen de twee fracties, ook de gemeente merkte dat gemotoriseerd verkeer vaak buiten de venstertijden door de Haarlemmerstraat reed. Daarom zijn vanaf het begin van dit jaar extra controles uitgevoerd. Die hebben het probleem al een stuk verminderd, meldt het stadsbestuur. Kentekencamera’s bieden extra hulp. Het is een digitaal en moderner middel dan paaltjes en controleurs.

Het stadsbestuur wil het systeem met de camera’s niet op de Haarlemmerstraat, maar op de Breestraat als eerste uitproberen. Mocht de proef succesvol blijken, dat komt ook de Haarlemmerstraat aan de beurt. Er worden dan wellicht ook camera’s opgesteld bij de grenzen van de Leidse milieuzone. Dat is het gebied – waarbinnen het complete stadscentrum valt – waar geen vervuilende vrachtwagens mogen komen.

Voor het zover is, wordt eerst een onderzoek gehouden wat het camerasysteem kost en hoe effectief het is. In Delft is het inmiddels naar tevredenheid uitgeprobeerd.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.