Alsnog strop van 2,5 miljoen euro voor Universiteit Leiden

Wilfred Simons
Leiden

Het herstel van de sprinklerinstallatie in de Science Campus op het Bio Science Park kost de Universiteit Leiden alsnog 2,5 miljoen euro. Het gaat vooral om personeelskosten.

De universiteit draait niet op voor de kosten voor de ondeugdelijke installatie zelf, maar voor ’andere kosten’ die noch door de aannemer, noch door de verzekering worden gedekt. Een en ander bleek gisteren tijdens een vergadering van de Universiteitsraad in het Gravensteen.

In mei vorig jaar liep een deel van de Science Campus onder water nadat de sprinklerinstallatie knapte. Na inspectie bleek dat de buizen niet diep genoeg in de 70.000 snelkoppelingen waren geschoven. De installatie was onbetrouwbaar.

De verzekering dekte de directe waterschade en betaalde ook het permanente brandtoezicht dat de universiteit instelde om de Campus toch in gebruik te kunnen nemen.

Weigerde

Na onderhandelingen nam aannemersbedrijf Engie alle verantwoordelijkheid op zich. De sprinklerinstallatie wordt op dit moment op zijn kosten vervangen.

Voor die vervanging is het nodig dat de vele laboratoria, in totaal 14.000 vierkante meter vloeroppervlak, fasegewijs vijf weken dicht gaan. Onderzoekers kunnen dan niet werken in het gebouw, maar moeten toch worden doorbetaald.

De aannemer weigerde ook die kosten te vergoeden, zei oud-vicevoorzitter Willem te Beest maandag tijdens zijn laatste U-raadsvergadering. Daarom betaalt de universiteit die lasten zelf; ze komen in mindering op de resultaatrekening over 2016.

De universiteit overlegt met de onderzoekers of zij echt vijf weken gedwongen moet nietsen; wellicht, denkt Te Beest, kunnen ze ander werk doen. In dat geval kan de schade lager uitvallen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.