Gezocht: idee voor zebrabrug-panelen

Annet van Aarsen
Leiden

Naturalis is begonnen met de afbraak van de loopbrug die het Pesthuis met de oude expositieruimte verbindt. De Leidse kunstenaar en grafisch ontwerper Jan Kleingeld heeft de iconische zebrapanelen, die als bekleding van de brug dienden, teruggevraagd. Hij zoekt samen met architect Fons Verheijen naar een nieuwe bestemming.

,,De eerste achttien meter hebben we inmiddels al binnen’’, zegt architect Fons Verheijen, die eind vorige eeuw de expositieruimte, de collectietoren en de kantoorruimte van het museum ontwierp. Hij tekende ook een loopbrug van het oude Pesthuis - de entree van het museum - naar de expositiezalen.

Ruwharig

,,Ik heb Jan Kleingeld indertijd gevraagd om een kunstwerk van die brug te maken. We hebben gezocht naar de meest ruwharige zebra die Naturalis in de collectie had en vervolgens foto’s gemaakt. Die foto’s zijn enorm opgeblazen en daarna bewerkt. Wat je ziet, is dus de vacht van een dier uit de museumcollectie.’’

De brug is na amper twintig jaar nu aan het einde van haar levenscyclus. Naturalis stoot het Pesthuis af als entreegebouw en bouwt bovendien een compleet nieuwe tentoonstellingsruimte. In de plannen van het museum is de loopbrug dus niet meer nodig. Kleingeld en Verheijen hebben daarom Naturalis een brief geschreven waarin ze vroegen of het museum de zebrapanelen wil hergebruiken. Als het museum er geen plannen mee had, wilden Kleingeld en Verheijen ze graag terug hebben. Dat laatste blijkt het geval, de kunstenaar mag de panelen ophalen.

Loodzwaar

Verheijen heeft Jan Kleingeld, die een paar jaar geleden werd getroffen door een herseninfarct - geholpen met het weghalen en opslaan van de eerste panelen. ,,Het zijn metalen platen van drie meter bij één meter twintig, die we hebben laten emailleren. Ze zijn loodzwaar, je hebt twee hele sterke gasten nodig om één zo'n paneel weg te dragen. We hebben er een verhuisbedrijf voor ingehuurd.’’

De architect en de kunstenaar denken nu samen na over een nieuwe bestemming. ,,Je zou de panelen op stellages kunnen neerzetten op een terrein. Of er een paviljoen van kunnen maken, bijvoorbeeld voor het Singelpark. Wij zijn er nog niet uit. We zijn wél heel benieuwd naar goede ideeën. Laat maar horen’’, aldus Verheijen.

Hij vindt dat de zebrabrug in korte tijd echt bij Leiden is gaan horen. ,,Ik las een tweet van iemand die zei: elke keer als ik terug kom van vakantie, weet ik dat ik thuis ben als ik die brug zie.’’

Annette Vrouwenvelder, de echtgenote van de kunstenaar, zegt dat zij en haar man erg blij zijn dat de zebrapanelen zijn gered. ,,We zijn zelf niet gekend in het besluit om de brug af te breken’’, zegt ze. ,,Maar Fons heeft erg zijn best gedaan. De panelen zijn de moeite waard, vind ik. Een uniek ontwerp en prachtig materiaal. Ik vond zelf de symboliek van de zebrabrug mooi. Een zebra-ras dat uitgestorven was. En tegelijk ook een oversteekplaats, een zebrapad.’’

Het lijkt haar geweldig als de panelen uiteindelijk een plekje krijgen in het Singelpark. ,,De panelen zien er nog prachtig uit. Ze kunnen de tand des tijds goed doorstaan’’, zegt ze.

Fons Verheijen was lange tijd met Naturalis in een conflict verwikkeld over de aantasting van zijn ontwerp. In maart kwamen de twee partijen tot overeenstemming. Het museum stort onder andere 1,5 miljoen euro in de kas van een stichting voor wetenschap en architectuur, die de architect heeft opgericht. Verheijen is nu bezig om projecten voor deze stichting op te zetten.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.