Olympische droom Stef Broenink voorbij


Stef Broenink

Stef Broenink © Archieffoto Dick Hogewoning

Coen Eggenkamp sportredactie@leidschdagblad.nl
Leiden

Bij de Europese Kampioenschappen roeien in het Duitse Brandenburg zijn de Leidse roeiers er niet in geslaagd beslag te leggen op eremetaal. Stef Broenink moest op de winderige Beetzsee zelfs zijn olympische aspiraties opgeven.

Voor sportkoepel NOC*NSF moest de krachtpatser van Njord minimaal de finale halen om zich te plaatsen voor het olympisch kwalificatietoernooi dat over drie weken in het Zwitserse Luzern plaatsvindt. Daar kon vrijdagmiddag al een streep doorheen doordat Broenink zich niet wist te plaatsen voor de halve finale.

Gisteren beëindigde de student Life, Science & Technology zijn toernooi met een tweede plaats in de C-finale. En dat terwijl hij in de voorwedstrijd goed kon aanhaken bij erkende wereldtoppers als Alan Campbell en de Wit-Rus Schacharbenia.

,,Ik lag naast de grote jongens en had door moeten drukken’’, sprak hij. ,,Achteraf hoorde ik dat zij op breken stonden, maar vanwege de herkansing later die dag heb ik het laten lopen. Dat is me fataal geworden.’’

Omstandigheden

De meervoudig nationaal kampioen op de roeimachine doelt op de moeilijke omstandigheden die de roeibaan vervolgens het hele weekeinde teisterden. De relatief onervaren Broenink - hij begon pas als student met de roeisport - was daardoor flink in het nadeel.

,,Ik heb het nog nooit zo erg meegemaakt’’, benadrukte hij. ,,Ik kan er al een stuk beter mee omgaan dan een jaar terug, maar het is nog te weinig om hier een vuist te maken.’’

Dat hij nu geen kans meer op de Olympische Spelen maakt, is volgens Broenink geen drama, al had hij het graag anders gezien. ,,Het is vooral jammer omdat ik de potentie die ik heb wel gevoeld heb. Maar ik heb het geduld om dat volgende olympische cyclus in te gaan zetten.’’

Ook de andere Leidenaren belandden naast het podium. Boudewijn Röell kwam met zijn Holland Acht zelfs niet verder dan een zesde plaats, hoewel de boot in de finale lang aan de leiding ging.

Snel weg

,,We hadden afgesproken om snel weg te zijn’’, vertelde hij. ,,De omstandigheden bij de start waren verschrikkelijk en als je dan achter komt te liggen, wordt het zwaar om nog terug te komen, ook mentaal. Het pakte goed uit maar halverwege was er aan de andere kant van de baan veel meer luwte en vielen we terug. Daar viel niets aan te doen’’, aldus de Leiderdorper.

Een teleurstellende vierde plaats was er voor Nicole Beukers met haar dubbelvier. Dit seizoen loopt het bij het vlaggenschip van de Nederlandse roeibond, dat vorig jaar nog brons won bij de Wereldkampioenschappen, vooralsnog matig.

,,We zijn technisch nog niet goed genoeg om met die harde wind om te gaan’’, oordeelde Beukers. ,,Het is flink zuur om naast het podium te belanden en we moeten even goed bedenken hoe we die broodnodige technische stap gaan maken.’’

De jonge Leidenaar Bart Roovers eindigde in de lichte vier-zonder in een enigszins gedevalueerd veld ook als vierde. Komende week zal blijken of het 18-jarige talent, dat invalt voor de overtrainde Tim Heijbrock, in de boot kan blijven zitten of dat hij voor de Olympische Spelen alsnog wordt vervangen.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.