Bijzonder fotoproject in Jacques Urlusplantsoen

Els Kramp, al 44 jaar bewoonster van het Jacques Urlusplantsoen.

Annet van Aarsen
Leiden

Fotografe Leonie van der Helm maakte een stoere foto van Els Kramp-van Went, al 44 jaar bewoonster van het Jacques Urlusplantsoen (JUP) in Leiden. Bijzonder: de Leidse draagt een vaas, die ze bijna een halve eeuw geleden van haar oude huisje aan de Uiterstegracht mee verhuisde naar de nieuwe flatwoning aan het JUP.

Vijftig jaar bestaat het Jacques Urlusplantsoen dit jaar en dat wordt zondag uitgebreid gevierd door de bewoners. Een groepje is al weken bezig met de voorbereidingen van het feest, bijgestaan door stichting Peen en Ui en Portaal. Ook de buurtvaders helpen mee, zij organiseren de barbecue waarmee het feest wordt afgesloten.

De woningcorporatie huurde Peen en Ui vorig jaar al in om het JUP - een complex dat vaak negatief in het nieuws kwam vanwege klachten over (jongeren-)overlast en criminaliteit - op te vrolijken met positieve activiteiten. Jennefer Verbeek en Danny Molenaar deden dat toen door samen met bewoners zes maal ’Tommy’s Luie Zondag’ te organiseren, telkens op een andere manier feestelijke bijeenkomsten.

Bij het grote jubileumfeest komt Tommy’s Luie Zondag opnieuw terug, dit maal met de ’Herinneringen Show’. De bewoners nemen allemaal een voorwerp uit hun huis mee, dat ze al bezaten voordat ze in het Jacques Urlusplantsoen kwamen wonen. Die spullen en het verhaal erachter vormen de basis voor de Herinneringen Show.

Peen en Ui interviewt zondag de bewoners over het verhaal achter de door hun meegebrachte spullen. En Leonie van der Helm maakt vervolgens portretten, die vanaf oktober tot eind van het jaar op een bijzondere manier worden tentoongesteld in het JUP. ,,Ik denk dat we zondag hele mooie herinneringen te horen krijgen’’, zegt Danny Molenaar.

Urgentie

Het portret dat Van der Helm onlangs van Els Kramp maakte, is een voorproefje. Els woonde tot 1973 met haar man Hennie en haar kinderen in een piepklein huisje aan de Uiterstegracht. ,,Toen we verhuisden gingen we ineens van 42 gulden huur, naar 260 gulden vijftig’’, zegt ze. Hennie werkte in de bouw en het had weinig gescheeld of ze hadden de flat niet gekregen. ,,Ze vroegen: meneer kunt u dat wel betalen? Wat als er vorstverlet is?’’, zegt hij. ,,Het is dat we urgentie hadden. We woonden met drie kinderen in een tweekamerwoning.’’

De vaas waarmee Els op de foto is gegaan, is gemaakt door de vader van Hennie, die bij een pottenbakkerij in Leiderdorp werkte. ,,Hij past zeer goed bij mijn interieur’’, zegt ze lachend. Ze zit samen met echtgenoot Hennie en met onder andere Mieke Oudshoorn in het organisatiecomité voor de feestelijkheden.

Mieke wil zondag op de foto met het schoentje van een van haar kinderen dat ze heeft laten verbronzen. ,,Kijk’’, zegt ze, terwijl ze het voorwerp uit de oorspronkelijke schoenendoos haalt. ,,Ik heb er zelfs nog een bon van, van schoenmaker Boons.’’

Zij kwam ongeveer een kwart eeuw geleden in het JUP wonen, met drie jonge kinderen. ,,Ze zijn alledrie uit huis getrouwd’’, zegt ze trots. Dat verhaal wil ze graag vertellen. ,,Maar ik ben ook heel benieuwd naar hoe de andere mensen hier zijn terechtgekomen.’’

Jennefer Verbeek van Peen en Ui heeft veel zin in de jubileumeditie van Tommy’s luie zondag. Al heeft het feest ook een klein verdrietje: de mascotte van de buurtbijeenkomsten, het hondje Tommy van bewoonster Rachel de Groot, is onlangs dood gegaan. Het was een bekende verschijning in het JUP. ,,Iedereen kon er mee opschieten, Tommy was een mooi symbool van gezelligheid’’, aldus Jennefer. ,,We zetten zondag het uithangbord met de foto van Tommy bij het feest. Is hij er toch een beetje bij.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.