Zaak over inzage rapport Tristan moet over

Zaak over inzage rapport Tristan moet over

Zaak over inzage rapport Tristan moet over© ANP

Fokke Zaagsma
Den Haag

Nabestaanden en slachtoffers van het bloedbad in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn in 2011 krijgen mogelijk toch inzage in het psychiatrische rapport over schutter Tristan van der V..

Het gerechtshof heeft te strenge criteria gehanteerd bij de afwijzing van het verzoek om het rapport te mogen bekijken, zo oordeelde de Hoge Raad vrijdag.

De uitspraak komt niet als verrassing. In maart was het advies van de advocaat-generaal al dat een andere rechter opnieuw moest beoordelen of de nabestaanden en slachtoffers een kopie van het rapport mochten krijgen. De Hoge Raad neemt het advies van de advocaat-generaal meestal over, in dit geval dus ook.

Weigert

Van der V. schoot in april 2011 zes mensen dood en verwondde er zeventien, waarna hij zichzelf doodde.

Het Openbaar Ministerie weigert tot dusverre inzage in het rapport, vanwege het medische beroepsgeheim en de privacy. Slachtoffers en nabestaanden vinden de inhoud van het rapport belangrijk voor de verwerking van het drama.

Ze willen weten wat er met Tristan van der V. aan de hand was toen hij het vuur opende in winkelcentrum De Ridderhof. Ook kan de informatie in het rapport van groot belang zijn voor het hoger beroep dat ze hebben aangespannen om de politie aansprakelijk te stellen.

Fouten

De rechtbank bepaalde begin februari van dit jaar dat de politie wel fouten heeft gemaakt door de psychisch verwarde Van der V. een wapenvergunning te verlenen, maar dat de politie toch niet aansprakelijk is.

De Hoge Raad heeft de zaak over de medische rapportage voor verdere behandeling verwezen naar het gerechtshof in Amsterdam.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.