Kippenbedrijf Ter Aar vanaf vrijdag geruimd

Sander van Lubeck
TER AAR

Alle 43 duizend legkippen op het bedrijf in het Zuid-Hollandse Ter Aar waar de vogelgriep is vastgesteld worden vanaf vrijdag geruimd. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoreiteit (NVWA) donderdag laten weten.

Afgelopen weekeinde werd al vogelgriep geconstateerd op een bedrijf met 150 duizend legkippen in het Utrechtse Hekendorp. De zieke dieren daar waren besmet met de voor vogels zeer besmettelijke vogelgriepvariant N5H8, die ook overdraagbaar is op mensen. Om welke variant van de vogelgriep het gaat in Ter Aar wordt op zijn vroegst vrijdag bekend.

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) stelde donderdag opnieuw een landelijk vervoersverbod in voor pluimvee, eieren, pluimveemest en strooisel van pluimveebedrijven. De bron van de besmetting in Ter Aar is nog niet bekend.

De afstand tussen de twee getroffen bedrijven is ongeveer vijftien kilometer. Voor zover bekend is er geen direct contact geweest tussen de twee pluimveebedrijven, meldde de NVWA donderdag.

Op vier bedrijven in een straal van tien kilometer rond het besmette bedrijf is volgens het ministerie van Economische Zaken geen pluimvee.

De tweede uitbraak van vogelgriep is volgens voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO Nederland Eric Hubers een enorme tegenvaller. De gevolgen zijn nog te overzien als blijkt dat het om een minder besmettelijke variant van het vogelgriepvirus gaat, zegt hij. De maatregelen zijn dan veel minder ingrijpend. "Maar we houden ons hart vast", aldus Hubers.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.