Zorgen Niek Oosterlee nemen eerder toe dan af

Hielke Biemond
Rijnsburg

Terwijl Rijnsburgse Boys er vooralsnog nog niet in slaagt aan de zelfgecreëerde hoge verwachtingen te voldoen, nemen de zorgen van trainer Niek Oosterlee toe.

Twee van zijn meest waardevolle middenvelders, en geroutineerde clubmannen bovendien, lijken de rest van dit kalenderjaar niet meer in actie te komen. Danny van der Vijver en Bart Freke kampen met een vergelijkbare kwetsuur.

Een botkneuzing in zijn voet houdt Van der Vijver al een halfjaar aan de kant. Binnen een paar weken wordt hij daaraan geopereerd, maar hij wil eerst de bevalling van zijn vrouw afwachten. Freke viel tijdens de met 4-0 verloren openingswedstrijd bij Spakenburg geblesseerd uit. In zijn enkel is iets kapot of gekneusd. Een pijnstillende injectiespuit had afgelopen week nauwelijks effect. ,,Het lijkt dezelfde kant op te gaan als met Danny’’, verzuchtte Oosterlee.

Improviseren

Het gevolg was dat hij voor de thuiswedstrijd tegen nieuwkomer SC Genemuiden flink moest improviseren om een middenveld op de been te krijgen. Noodgedwongen posteerde hij vleugelspeler Jeffrey Koemans als spelmaker en verdediger Renee Troost als controleur. Reikhalzend keek Oosterlee dan ook uit naar het einde van de schorsing van Mark van den Boogaart en Leon Tol.

Hoewel de trainer kon wijzen op een flink aantal gecreëerde kansen, had de eerste zege van het seizoen weinig glans. Het hielp niet mee dat Genemuiden met vijf verdedigers op lijn aantrad, geïnspireerd op het WK-succes van Oranje.

Keepersfout

Aan de Rijnsburgse openingstreffer moest een keepersfout te pas komen. Marvin Wijks profiteerde behendig van het iets te enthousiaste uitkomen van Albert Flier (1-0).

Genemuiden, dat vroeg in de wedstrijd al op Rijnsburg-doelman Richard van Nieuwkoop was gestuit, ging steeds meer geloven in zichzelf. De toenemende druk leidde tot de gelijkmaker, ware het niet dat de vlag omhoog ging voor buitenspel.

Rijnsburgse Boys viel uiteen in een aanvallend en een verdedigend gedeelte. Het spel oogde weifelend, stroperig en flets. Twee uitbraken in een overtalsituatie werden zo wonderbaarlijk slecht uitgespeeld dat de beslissing pas in blessuretijd viel.

In de wetenschap dat zijn ploeg vorig jaar na een rampzalige start nog bijna kampioen werd, bleef Oosterlee nuchter. ,,In de eerste maanden van het seizoen moeten we gewoon zorgen dat we bijblijven.’’

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.