Lisse wil ’Fairtrade gemeente’ worden

Lisse wil ’Fairtrade gemeente’ worden
© Archieffoto
Lisse

Lisse wordt, net als Teylingen, waarschijnlijk een ’Fairtrade gemeente’. De gemeenteraad heeft met algemene stemmen een SGP-ChristenUnie-motie aangenomen waarin het college van B en W wordt gevraagd dit op financiële haalbaarheid te onderzoeken.

Fairtrade is een middel om bij te dragen aan eerlijke handel tussen rijke en arme landen. Gemeenten kunnen daar aan bijdragen door zelf fairtradekoffie te schenken, maar ook door plaatselijke initiatieven te steunen en ondernemers voor het goede doel te winnen. In België en Groot-Brittannië zijn de Fairtrade gemeenten volgens raadslid Vincent Scheurwater (SGP-CU) een succes.

De gemeenteraad wil ook dat Lisse zich aansluit bij de Statiegeldalliantie. Dit is een samenwerkingsverband van Nederlandse en Belgische organisaties die zich beijveren voor de invoering van statiegeld op alle petflessen en blikjes. Statiegeld betekent dat er 70 tot 90 procent minder blikjes en frisdankflesjes in het zwerfafval terecht komen.

Een motie van Jacqueline van Dooren (D66) om als gemeente de zeventien doelstellingen van de Verenigde Naties voor duurzaamheid te onderschrijven, redde het niet.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek