LUMC: Verspilling van medicijnen lastig tegen te gaan
Verspilling van medicijnen is niet zo gemakkelijk tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van het LUMC onder 1390 patiënten.
Het onderzoek dient als bewijs voor de verzekeraars en het ministerie van volksgezondheid die vaak roepen dat er hoognodig iets gedaan moet worden aan de verspilling van geneesmiddelen.
De uitspraken van de verzekeraars waren aanleiding voor de apothekers en farmacologen Nienke van Rein, Marlou Florack, Henk-Jan Guchelaar en Juliëtte Zwaveling aanleiding om te onderzoeken of er echt sprake was van een probleem. ,,Wij wilden vaststellen of die verspilling daadwerkelijk zo hoog is, zoals wordt gesuggereerd.’’
4,3 miljoen
De vier kozen voor de groep geneesmiddelen die het grootste aandeel vormt van het pillenbudget van het LUMC. Patiënten krijgen, afhankelijk van wat ze schelen, voor drie weken tot vier maanden medicatie voorgeschreven. Tijdens de periode van het onderzoek, van augustus tot en met oktober 2014, kregen 1390 patiënten geneesmiddelen met een totale waarde van 4,3 miljoen euro.
Omdat vijftien patiënten voortijdig stopten, werd bij hen een verspilling berekend van ruim 25.000 euro. ’Dit is minder dan 1 procent van de omzet van die middelen in deze periode’. schrijven de onderzoekers in het nieuwste nummer van Pharmaceutisch Weekblad.
Besparing
De onderzoekers keken of verspilling kan worden beperkt door ze voor een kortere tijd voor te schrijven. Wat dan blijkt is dat juist de kosten voor administratie, contact opnemen met de patiënt, bestellen en klaarzetten van de medicatie en de daarbij behorende bewaking toenemen.
Bij de groep patiënten die TNF-alfaremmers krijgt (bij bijvoorbeeld reuma), werd een besparing van 4216 euro bereikt doordat ze medicatie voor één maand kregen voorgeschreven in plaats van de gebruikelijke drie maanden. Hier stonden 47.358 euro aan extra afleverkosten tegenover. Bij het voorschrijven van medicijnen tegen kanker werden dezelfde effecten waargenomen.
Temperatuurkaart
Verspilling van medicijnen kunnen worden tegengegaan door patiënten een temperatuurkaart mee te geven. Daarmee kan worden vastgesteld of de medicijnen bij de juiste temperatuur is bewaard. Als dat zo is, kunnen pillen die over zijn, opnieuw worden gebruikt. Maar ook nu bleek dat in de meeste gevallen de kosten hoger zijn dan de opbrengsten. Het meest effectief tegen verspilling is een telefoontje voordat een patiënt zijn herhaalmedicatie komt ophalen.