Leids bedrijf krijgt 95 miljoen voor ontwikkeling eczeem-medicijn

Medicijnonderzoek.© Foto Felix Kalkman

Wilfred Simons
Leiden

Het Leidse biotechnologiebedrijf Galapagos krijgt 95 miljoen euro van farmagigant Novartis voor de ontwikkeling van een medicijn tegen eczeem. Galapagos gaat dit medicijn de komende jaren ontwikkelen met de Duitse partner MorphoSys.

Galapagos beschikt over een monoklonaal antilichaam (een eiwit dat op een receptor in een cel past) dat effectief is tegen eczeem. Het bedrijf had al een ontwikkelplan liggen voor het eiwit met de naam MOR106, maar kan dit met de investering van Novartis ’aanzienlijk verbreden’.

Ook alle volgende kosten van onderzoek, ontwikkeling, productie en commercialisering neemt Novartis voor zijn rekening. Als het medicijn een succes wordt, betaalt het bedrijf ’mijlpaalbetalingen’, oplopend tot 850 miljoen euro.

MOR106 is een ontstekingsremmer. Vorig jaar bleek uit een fase 1-studie onder gezonde vrijwilligers en eczeempatiënten dat het middel veilig is. In mei zijn Galapagos en MorphoSys begonnen met een dubbelblind fase 2-vervolgonderzoek. Het aandeel Galapagos op de AEX steeg vanmorgen met 1,18 procent naar 89,10 euro.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.