Handbalsters ROAC hebben weer lucht

© Taco van der Eb

Tessa de Wekker
Rijpwetering

Het duel tussen hoofdklassers Saturnus en ROAC was er de laatste jaren een tussen een frisse hoopvolle nieuwkomer en de al jaren in de topvijf spelende gevestigde orde. Nadat beide clubs dit seizoen echter veel cruciale krachten verloren, is de derby verworden tot een degradatiestrijd. Beide ploegen zwoegen om het hoofd boven water te houden. ROAC bleek echter nog altijd de sterkste: 24-11.

Beide clubs kampen met hetzelfde probleem. Een gehavende selectie moest aan het begin van het seizoen worden aangevuld met jeugdspeelsters en speelsters van een lager niveau. De ploegen gingen daarmee steeds hoopvol en voortvarend de wedstrijden in, maar steeds kregen ze even hard het deksel op de neus.

Met Saturnus (dat slechts tot één gelijkspel kwam) als hekkensluiter en ROAC (pas één keer winst) op de plaats erboven, stond de derby van zaterdagavond daarom vooral in het teken van lijfsbehoud. ,,Het is dit seizoen lastig om de moed er in te houden, daarom was deze overwinning heel belangrijk. We gaan nu in ieder geval met een goed gevoel de kerstdagen in”, aldus Melissa Boere, die talloze breaks verzilverde en ROAC met zes treffers flink op weg hielp.

,,Als het vorig seizoen even lastig ging, hadden we Britt van Leyden en Malu Zandbergen die er altijd wel een bal ingooiden. Nu moeten andere speelsters dat doen. Ook ik, terwijl ik ook pas 22 ben.''

Probleem

Saturnus heeft na het vertrek van onder andere Anne Ballering en de zusjes Offermans hetzelfde probleem. Vastigheden zijn verdwenen en met name het maken van doelpunten is nu een probleem. Vaak begint de ploeg helemaal niet onaardig – tegen ROAC kwamen de Leidsen 3-4 voor - maar na enkele keren klungelig balverlies werd 21 minuten lang niet meer gescoord. ,,Het zelfvertrouwen is dan weg, we komen de afspraken niet meer na en dan is het gebeurd”, wist trainer Jos Stigter.

Alleen Amy Blansjaar en doelvrouw Samantha Mellema konden zich wat onderscheiden. Stigter: ,,Meerdere speelsters hebben hiervoor in de derde klasse gespeeld. Het duurt echt even voordat zij zich aan het niveau hebben aangepast.” Veel tijd hebben de Leidsen daar echter niet meer voor. ,,Maar toch blijf ik erin geloven dat we niet degraderen. Wij gaan nog punten pakken. Geloof mij maar.”

Ook bij ROAC willen ze ondanks de huidige p/d-plek niet aan degradatie denken. Boere: ,,Laatste worden wilden we sowieso onder geen beding. Uiteindelijk moeten we in de middenmoot kunnen eindigen.”

ROAC - Saturnus 24-11. ROAC: M. Boere 6, Van der Hoorn 4. Saturnus: Blansjaar: 4.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.