’Matilo op Unesco-lijst’

Archeologisch park Matilo.
© Archief
Leiden

Burgemeester en wethouders van Leiden gaan zich hard maken voor een plaatsje op de Unesco-lijst van werelderfgoed voor archeologisch park Matilo in de wijk Roomburg. Als eerste stap daar naartoe heeft het college de grenzen van de kern en de bufferzone van het toekomstige werelderfgoed vastgesteld.

Het plan om Leiden op de prestigieuze lijst te krijgen, bestaat inmiddels vijf jaar.

Het gemeentebestuur besloot toen om op drie fronten een lobby op te zetten: de viering van Leidens Ontzet op 3 oktober, de Hortus Botanicus én park Matilo zouden verheven moeten worden tot werelderfgoed.

Daarnaast lanceerde VVD-raadslid Margreet van Wijk het plan om de hele Leidse binnenstad voor te dragen voor de lijst.

Tot concrete aanvragen kwam het echter nog niet. Daar moet nu verandering in komen. Niet door als Leiden individueel een aanvraag te doen - een optie die volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed redelijk kansloos is - maar door aan te sluiten bij een landelijk initiatief om de Romeinse Limes op de werelderfgoedlijst te krijgen.

Over de grenzen van het gebied dat wordt voorgedragen bij de Unesco was geen discussie: dat wordt gewoon het bestaande park. Over de bufferzone was wel discussie.

De Nederlandse Limes Samenwerking pleitte ervoor alleen het deel van de wijk tussen het park en het Rijn-Schiekanaal daarvoor aan te wijzen, de Leidse adviescommissie cultuurhistorie wilde een veel ruimere bufferzone.

Leiden koos uiteindelijk voor de eerste optie, met de aantekening dat de status van bufferzone geen gevolgen zal hebben voor wat er in het gebied wel en niet is toegestaan.

De status van werelderfgoed wordt éénmaal per jaar toegekend door de Commissie voor het Werelderfgoed van de Unesco. Nederlandse kandidaten moeten worden voorgedragen door de Nationale Unesco Commissie.

De feitelijke beoordeling en begeleiding van aanvragen wordt in Nederland gedaan door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.