Rechtbank straft Nadia A. het zwaarst in drugszaak

Annet van Aarsen
Den Haag

De 40-jarige Leidenaar El Miloud A., die ervan werd verdacht dat hij een grote drugshandelaar zou zijn, kreeg gisteren van de Haagse rechtbank een lage straf: 86 dagen gevangenis. Zijn minnares Nadia A. (37), die volgens het openbaar ministerie het vuile werk moest opknappen, moet daarentegen twaalf maanden naar de gevangenis.

De officier van justitie eiste twee weken geleden nog vijftien maanden gevangenis tegen El Miloud A. Ze wreef hem handel in allerlei soorten harddrugs aan, en hield hem ook verantwoordelijk voor het bezit van ruim tweehonderd xtc-pillen en ruim 25 gram cocaïne. Dat was de handelsvoorraad die in het huis van Nadia A. werd aangetroffen. De rechtbank spreekt hem vrij van dat drugsbezit. Dat geldt niet voor Nadia A. Zij kreeg een straf, gelijk aan de eis can het openbaar ministerie.

De twee werden vorig jaar augustus opgepakt tijdens invallen in twee woningen en in het schoonmaakbedrijf van de 40-jarige man. Ook diens jongere broer Farid werd opgepakt, maar voor hem vroeg de officier van justitie twee weken geleden vrijspraak vanwege gebrek aan bewijs. De rechtbank besloot tijdens de zitting meteen een einde te maken aan de strafzaak tegen Farid A. door het openbaar ministerie niet ontvankelijk te verklaren.

De politie begon een groot onderzoek naar de gangen van El Miloud A. en zijn minnares nadat bij het team criminele inlichtingen ongeveer tien tips waren binnengekomen. Wat ook meespeelde, was de vondst in Marokko van twee koffers met bij elkaar bijna 100.000 pillen bij een controle in een touringcar. Bij dat politieonderzoek viel ook al de naam El Miloud A.

De Leidenaar ontkende in alle toonaarden dat hij ook maar iets met drugshandel te maken heeft. Hij bracht wel eens boodschappen weg voor Nadia, zei hij tijdens de zitting.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.