’Friezen’ zijn vereerd ondanks royale nederlaag tijdens Kaagweek

Haniff Harharah
Warmond

Teleurstelling is nauwelijks af te lezen van hun gezichten. Team Friesland mag dan royaal ten onder zijn gegaan tegen de thuis varende Hollanders, dat mag de pret niet drukken op het oranje schip met zeilnummer 56.

Blijdschap overheerst bij de drie bemanningsleden, die dit jaar voor het eerst met een Regenboog deelnemen aan teamwedstrijden.

„We hebben lekker gevaren”, aldus de 32-jarige Don van Arem. Toch delven de Friezen het onderspit in de derde en beslissende race. „We zijn er hard afgevaren”, geeft stuurman Hidde-Jan Haven (32) ruiterlijk toe. „Natuurlijk hadden we graag willen winnen, maar dat neemt niet weg dat we heel veel lol hebben gehad. Dit echt een hobby voor ons.”

Dat plezier wordt verpersoonlijkt door Toon Oudemans (31), het derde bemanningslid. Zowel tijdens als na de wedstrijden grijnst hij van oor tot oor. „Ik heb nog nooit in zo’n zeilboot gevaren”, vertelt hij. „Dit was alleen maar lachen en genieten.” En volgens zijn twee metgezellen heeft hij een foutloos debuut gemaakt.

Naast een vakantiegevoel hebben de drie Amsterdammers – die in Friesland zijn opgegroeid en van kinds af aan lid zijn van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek – een gevoel van trots.

Zij hebben de eer om te varen met het uit 1931 stammende schip ’Oranje’, dat door de Regenboogclub als huwelijkscadeau is geschonken aan de toenmalige troonopvolger prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Elk jaar wordt de Regenboog 56 door een ander beginnend team bestuurd. Haven is vereerd. „Heel bijzonder. We genieten elke dag.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.