CDA: ’vastgoedchaos niet met huurverhoging oplossen’

Ronald Knappers in discussie met Klaas de Vries. Foto LD Politiek Live

Ronald Knappers in discussie met Klaas de Vries. Foto LD Politiek Live

Binnert Glastra
Leiden

Klaas de Vries, fractievoorzitter CDA, wil de financiële puinhoop in de vastgoedportefeuille van de gemeente Leiden niet oplossen door huurverhogingen voor maatschappelijke organisaties zonder ook de subsidies te verhogen. Ronald Knappers, voorzitter van het Rijnlands Architectuur Platform (RAP) pleit om breder te kijken dan naar alleen maar de kosten van vastgoed. Beide waren woensdag te gast bij LD Politiek Live.

Klaas de Vries stelde woensdag dat onduidelijk is in welk vastgoed nu een tekort van 4 miljoen euro zit. Maar als het panden betreft waarin maatschappelijke organisaties opereren, stelde De Vries, dan mag de ’financiële puinhoop’ van de gemeente niet worden weggewerkt door een huurverhoging alleen, waardoor deze organisaties in de problemen komen. ,,Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Handicap

De vastgoedportefeuille grossiert volgens De Vries in onzorgvuldige berekeningen en versnipperde verantwoordelijkheden in zowel de ambtelijke organisatie als de gemeenteraad. ,,Het is een te gemakkelijke weg om organisaties dan maar een hogere huur te laten betalen. Als je niet verkapt wilt subsidiëren, dan moet je ook niet verkapt bezuinigen.” Het CDA wil de subsidie dan ook verhogen als ook de huren stijgen. De Vries ziet ook problemen in de Leidse ambtenarij. ,,Wat een handicap is dat de gemeentelijke organisatie niet uitblinkt in zakelijk denken en werken. Ik ben persoonlijk voor een zakelijke vastgoedexploitatie.”

Creatiever

Ronald Knappers zoekt die zakelijkheid niet alleen in het sturen op kosten, maar ook in mogelijkheden om de waarde van vastgoed en stadsontwikkeling te vermeerderen. ,,Met vastgoed kan je veel creatiever omgaan dan nu vaak gebeurt.” Dat lukt de gemeente niet alleen, denkt Knappers, en kan volgens de voorzitter van het RAP alleen samen met mensen uit de stad. Als de gemeente daar tenminste wel de regie in voert.

Dat gebeurde volgens Knappers bijvoorbeeld niet bij het University College, dat nu in Den Haag is gebouwd en evenmin met het oude Naturalis-gebouw in de Raamsteeg of het oude gymnasium op de hoek van de Witte Singel. ,,Zorg dat daar een hotel komt! Nu staat het heel lang leeg en op zo’n cruciaal punt.” De gemeente moet wat hem betreft slimmer aankopen en meer sturen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.